PRED VLASNICIMA SOBA I APARTMANA BORBA ZA SVAKOG GOSTA Sve češća popunjenost od tri dana, ali na cijeni vile s bazenima

PRED VLASNICIMA SOBA I APARTMANA BORBA ZA SVAKOG GOSTA Sve češća popunjenost od tri dana, ali na cijeni vile s bazenima
Pred privatnim iznajmljivačima soba i apartmana, a koje struka više voli nazivati domaćinima kako bi i na taj način dala značaj ovom važnom dijelu turističke ponude, izazovna je sezona.

Svi koji su se nadali da će im svibanj donijeti turistička noćenja gotovo su ostali kratkih rukava. Vrijeme nije išlo na ruku, a kako turistima sunce igra veliku ulogu, i popunjenost je bila u padu.

I sada kad je ljetni ugođaj stigao u pravom stilu vlasnici soba i apartmana ponovno su pred neizvjesnosti i pitanjem koliko će ima špica sezone ispuniti očekivanja.

Ako se zna da je u Makarskoj u ovom segmentu smještaja oko petnaest tisuća kreveta tada je jasno da je prepoznatljivost jedino što bi trebalo biti presudno za rezervaciju na određenoj adresi. Tome su iznajmljivače u pripremi ljeta nastojali educirati iz makarske Turističke zajednice i Udruge privatnog smještaja organiziravši im nekoliko radionica.

No, sada sve valja primijeniti u praksi. Prvo gosta privući ponudom na način da fotografija apartmana bude doista ono što se nudi, a zatim kada turist stigne dočekati ga osmijehom i na taj način izgraditi povjerenje, pa možda se i vrati.

Trendovi u svijetu su da turisti sve manje ostaju na jednoj destinaciji. Duljina boravka od tri dana smatra se već dobrim rezultatom, a gosti koji ostaju desetak dana još su najčešće samo lijepa sjećanja.

Ljudi koji su cijeli radni vijek u turizmu drže da su svi koji čine turistički proizvod dosta uspavani. Jer, tijekom svibnja i lipnja, osim Kraftinga, kojemu svi daju palac gore, grad nije puno nudio. Pa čime onda zadržati gosta i motivirati ga da se vrati i dogodine.

Špica sezone, optimistični su mnogi, trebala bi donijeti solidnu popunjenost, drugi, pak, tvrde moguć je i podbačaj. Sada kada se klikne ponuda u privatnom smještaju otvori se više od pet stotina kreveta bez rezervacije.

Svi se slažu vile s bazenima su na cijeni. Sezona u njima traje od travnja do listopada, ali i tu dolazi do pojave s kojom se ne bi trebalo dičiti. Ova vrsta smještaja tu kategoriju dobiva i kada po svemu osim po građevini nema obilježja vile. Umjesto poželjnog ljetnikovca u kojem je gostu zagarantirana intima i dominira zelenilo, grade se vile u kojima je gost izložen pogledu susjeda ili prolaznika.

Na kraju, sumirajući borbu za svakog gosta i što im se zaista nudi kada dade povjerenje domaćinu, iskren odnos ne smije doći na kušnju, a dobrodošlica je put do svakog poželjnog početka.

 

 

J. Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh