PARK PRIRODE BIOKOVO SLAVI 38. ROĐENDAN I POZIVA NA Planinarski izlet i druženje 24. lipnja pod Vošcem

PARK PRIRODE BIOKOVO SLAVI 38. ROĐENDAN I POZIVA NA Planinarski izlet i druženje 24. lipnja pod Vošcem
Povodom 38. rođendana Parka prirode Biokovo poziva na planinarski izlet i druženje kod planinarskog doma „Pod Vošcem“ u nedjelju 23. lipnja 2019. godine

- Možete izabrati između dvije vođene planinarske ture, a ulaz u Park prirode Biokovo za sve posjetitelje će u nedjelju biti besplatan. Također, djelatnici Parka u ponedjeljak, 24. lipnja 2019. godine položiti će vijenac na grob fra Jure Radića, iznimnog makarskog franjevca, svjetski priznatog stručnjaka iz područja malakologije, botanike, ekologije, i jednog od najzaslužnijih za proglašenje Biokova Parkom prirode.

- Biokovo je zbog svoje jedinstvene geomorfologije, iznimne bioraznolikosti i ljepote krajobraza proglašeno parkom prirode 24. lipnja 1981. godine. Prostire se na površini od 193 km2 i obuhvaća planinski masiv od prijevoja Dupci do Gornjih Igrana, u dužini od oko 30 km. U Parku se jednim dijelom nalazi i Biokovski botanički vrt „Kotišina“ smješten na primorskoj padini Biokova iznad sela Kotišina. Na Biokovu su  prisutni svi tipični fenomeni krša – vrtače, škrape, kamenice, špilje, ledenice, te jame od kojih je najdublja Mokre noge (-831m), četvrta po dubini u Hrvatskoj. Na prvi pogled siromašno i golo, Biokovo obiluje biljnim i životinjskim vrstama. Uz mjestimice prašumske šume bukve, jele i crnog dalmatinskog bora, nalazimo veliki broj biljnih vrsta, među kojima su i brojni endemi kao npr. biokovsko zvonce (Edraianthus pumilio), biokovska zečina (Centaurea biokovensis), crvenkasta zečina (Centaurea cuspidata) i drugi. Životinjski svijet Biokova osebujan je i raznolik, s brojnim endemima i tercijarnim reliktima, a podzemna fauna krije pravo bogatstvo s čak 70 biokovskih endema. Mnoštvo tragova ukazuje na suživot čovjeka i planine, kao što su arheološki ostaci, crkvice, kapelice i pastirski stanovi. Do najvišeg vrha Biokova Sv. Jure, osim planinarskih staza, vodi i  cesta duga 23 km, koja je ujedno i najviša asfaltirana cesta u Hrvatskoj, ističu u JU PP Biokovo.

 

PLAN PLANINARSKE TURE VELIKO BRDO – VOŠAC nedjelja 23. lipnja 2019. (lakša i duža)

POLAZAK: 7,00 sati ispred planinarskog doma Velobrskih ledara

OPREMA: standardna planinarska prilagođena vremenskim uvjetima

VODIČ: Bruno Turina

PRIJAVE: do petka 21. lipnja u inbox ili e-mail društva: velikobrdohpd@gmail.com

 

PLAN PLANINARSKE TURE MAKAR – VOŠAC nedjelja 23. lipnja 2019. (kraća i teža)

POLAZAK: 7,00 sati iz Makra

OPREMA: standardna planinarska prilagođena vremenskim uvjetima

VODIČ: Goran Zeljko

PRIJAVE: do petka 21. lipnja na e-mail: goran.zeljko@ozonsport.hr ili na broj mobitela: 098/395-807

 

HRANA I PIĆE: u organizaciji Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ /biokovski bronzin Vice Bušelića – leća/

 

J.M./PP Biokovo

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh