PRVA ŠUMOTEKA U MAKARSKOJ OTVORILA VRATA U Parku fra Jure Radića guštanje uz knjige, filmove, radionice, kvizove do 23. lipnja

PRVA ŠUMOTEKA U MAKARSKOJ OTVORILA VRATA U Parku fra Jure Radića guštanje uz knjige, filmove, radionice, kvizove do 23. lipnja
U hladu borovine, s knjigom u ruci, opušteni u ležaljci, a pogled povremeno odluta na morsko plavetnilo, samo je dio jedinstvene priče koja se od jutros do 23. lipnja može doživjeti u Parku fra Jure Radića, na prvi dan ljeta.

Počela je prva makarska Šumoteka, čitaonica na otvorenom koju za sve zaljubljenike u knjigu i prirodu organiziraju Turistička zajednica grada Makarske i Gradska knjižnica.

Raznolika ponuda knjiga iz izbora Gradske knjižnice Makarska uz mnoštvo popratnih sadržaja; likovne radionice, kvizovi, promocije knjiga, projekcije filmova, pružit će ova tri dana jedinstven doživljaj u makarskom đardinu.

Šumoteka nudi zanimljive sadržaje tijekom cijelog dana, a jednako je tako i uređena. Dok šuškaju listovi knjiga, potiho dopire zvuk starih ploča, a za predah čeka osvježenje kavom, fritulama, sokom. Sve se doima kao najljepši dnevni boravak na otvorenom opremljen naslonjačima, balama sijena, a drvene gajbe su postali ormarići iz kojih naslovi knjiga pozivaju na čitanje ili kupnju.

-Šumoteka je potpuno nova ponuda u Makarskoj, kulturni događaj za domaću publiku i goste koji će moći posuditi knjige na stranim jezicima. Vraćajući se s plaže moći će predahnuti uz željeno štivo i kokice, ističe Hloverka Novak Srzić, direktorica makarske Turističke zajednice.

Od ravnateljice makarske Gradske knjižnice Ane Duvnjak doznajemo da je sve spremno za početak Šumoteke. Nadamo se da će se posjetiteljima svidjeti, a u programu mogu uživati od 10 do 24 sata.

-Već ujutro mogu besplatno posuditi knjigu iz fundusa makarske Gradske knjižnice, uz predočenje osobne isprave, a koja im se daje po povratku knjige. Na svojim štandovima, pak, VBZ i Školska knjiga prodaju knjige po povoljnim cijenama, a do zanimljivih naslova može se doći iz antikvarijata. Za ovu prigodu u Parku fra Jure Radića za kino projekcije bit će postavljeno platno na napuhavanje dimenzija 10 x 6 metara, ističe ravnateljica Duvnjak.

Prvi dan je u znaku radionica za djecu pod vodstvom akademske slikarice Ivane Glibote Pandžić i filmskom „Mala škola filmskog stvaralaštva“ pod vodstvom režisera Ivana Perića. Subota je rezervirana za ljubitelje znanstvene fantastike. U goste dolazi Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST iz Splita, koja će održati kvizove na temu Harryja Pottera, Garfielda i junaka iz Star Warsa. Za ozbiljnije Šumotekine znalce tu je i Geek Trivia Quiz.

Posljednji dan manifestacije svoje nove naslove promovirat će Jure Divić (zbirka priča „Tamo doli“) i Nebojša Lujanović (roman „Južina“). Svaku večer posjetitelji će uz kokice moći uživati u projekcijama filmova na velikom platnu. U petak je to prvi hrvatski SF film za djecu i mlade ”Moj dida je pao s Marsa”, a subota i nedjelja su rezervirani za filmove prema literarnom predlošku: „Blade runner“ i „Gospodar i ratnik: Daleka strana svijeta“.

Puno je razloga da se barem na kratko uživa u Šumoteki i putem knjiga otkriju novi svjetovi pod makarskim nebom.

 

 

P R O G R A M

21. lipnja (petak)

18 h- likovna radionica na temu slikovnice „Suli u avanturi“ (voditeljice Ivana Glibota Pandžić i Ana Duvnjak)

Radionice su namijenjene djeci predškolskog i školskog uzrasta.

 

19 h- „Mala škola filmskog stvaralaštva“ pod vodstvom režisera Ivana Perića

Rad sa polaznicima na osmišljavanju kratke filmske scene, izradi storyboarda i

snimanje jedne odabrane scene.

 

21:30 h- projekcija filma „Moj dida je pao s Marsa“

 

 

 

22. lipnja (subota)

 

18 h- kviz „Where’s that rebel cat, Harry?“ za djecu i odrasle. Tematika kviza je vezana uz junake iz Harryja Pottera, Garfielda i Star warsa.

 

20:00 h- kviz „Geek Trivia Quiz“ za odrasle.

 

Posjetitelji će se na oba kviza moći prijaviti u grupama s maksimalno troje sudionika. Za najbolje natjecatelje osigurane su vrijedne nagrade.

 

21:30 h – projekcija filma „Blade runner“

23. lipnja (nedjelja)

18:00 h – promocija zbirke priča „Tamo doli“ Jure Divića

19:30 h – promocija romana „Južina“ Nebojše Lujanovića

21:30 h – projekcija romana „Gospodar i ratnik: Daleka strana svijeta“.

 

 

J.Morović/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh