MAKARSKA U ZNAKU ETNO GLAZBE Tempetovice pjesmom najavile družinu Cinkuši

MAKARSKA U ZNAKU ETNO GLAZBE Tempetovice pjesmom najavile družinu Cinkuši
Svi ljubitelji etno glazbe ovih dana mogu doći na svoju jer u Makarskoj je sinoć na Spomeniku na Glavici otvoren 11. Metno, Međunarodni etno festival koji svojom organizacijom podiže letvicu u njegovanju narodnog izričaja, pri tome ne ograničavajući se samo na hrvatsku baštinu već i drugih naroda.

Festival je otvorila Vokalna skupina FA Tempeta. Njihova voditeljica Željka Mikavica Vranješ s svojim članicama približila je napjeve iz cijele Hrvatske, ali i Bugarske te Makedonije.

Bila je to najljepša najava na pozornici koju je kao i cijeli ambijent osmislila VJ Linx (Nina Rica), za hrvatski etno sastav Cinkuši koji spajaju autorstvo i bogatu narodnu baštinu Hrvatske, pretežno kajkavskih područja – Međimurja, Prigorja i Zagorja. Obzirom da su na sceni još od devedesetih godina prošlog stoljeća uz izvornost zvuka i pjesme u izvedbi se osjeća život zagorskog čovjeka. Dobitnici su Porina 2010. i 2018. godine za najbolje albume etno glazbe „Špiritus Sanctus“ i „Krava na orehu“’.

U subotu 22. lipnja Metno započinje radionicom u dvorani Arte u 15 sati pod nazivom „Zapjevajmo jaranice moja“ koju će voditi eminentni profesor, etnomuzikolog dr. sc. Joško Ćaleta sa svojim suradnicama i članicama ansambla „Harmonija disonance“.
Radionica tradicijske vokalne glazbe fokusirat će se na vokalne glazbene tradicije dinarskog i jadranskog etnografskog areala koje se isprepleću upravo na makarskom području.

U 21.30 sati na spomeniku na Glavici nastupit će Harmonija disonance ansambl koji je izrastao iz istoimenog projekta začetog u listopadu 2016. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Nakon njihova nastupa festival će zatvoriti Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (BGBO), međunarodni ansambl s interpretacijama tradicionalne muzike Balkana, Bliskog Istoka.

 

J.M./IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh