PRIHVAĆENI AMANDMANI SABORSKE ZASTUPNICE DRAGICE VRANJEŠ ‘Napravljen značajan iskorak u izmjenama paketa Zakona o vodnim uslugama s područja isporučitelja makarskog Vodovoda’

PRIHVAĆENI AMANDMANI SABORSKE ZASTUPNICE DRAGICE VRANJEŠ ‘Napravljen značajan iskorak u izmjenama paketa Zakona o vodnim uslugama s područja isporučitelja makarskog Vodovoda’
U Zagrebu su 18. lipnja prihvaćeni samostalni amandmani, i to njih četiri zastupnice Dragice Vranješ na paket Zakona o vodnim uslugama.

Kako stoji u Priopćenju četiri amandmana odnose se na Zakon o vodnim uslugama i Zakon o vodama, a već nakon prvog čitanja prihvaćene su primjedbe zastupnice Vranješ na Izmjene i dopune Zakon o financiranju vodnog gospodarstva, kako stoji u samom prijedlogu, da se na inicijativu jedinica lokalne samouprave uvedu naknade za razvoj jedne ili više jedinica lokalne samouprave.

Time su Vlada RH i Hrvatski Sabor prihvatili sve prijedlog pristigle s područja djelovanja zastupnice Vranješ te isporučitelja vodnih usluga Vodovoda Makarska d.d. (Makarske, Baške Vode, Tučepi, Podgore, Brela i Gradca) čime su izmijenjena sva tri zakona ovog paketa.

Što donose ove izmjena? Amandmanom na Zakon o vodama rješava se pitanje djelovanja u praksi prilikom nelegalnog spajanja objekata na sustav odvodnje. Naime, isto se u praksi uočava tek prilikom obilnih padalina. Trenutno zakonsko rješenje je gotovo neprovedivo u praksi jer je kontrolu nelegalnih priključaka vršila samo jedna osoba za s razine Splitsko-dalmatinske županije. Ovim amandmanom ovlasti se prenose na vodnog inspektora unutar društva. Trima amandmanima na Zakon o vodnim uslugama propisuje se da unošenje imovine i temeljnog kapitala vodi društvo preuzimatelj te se iste procjenjuju po jednakom obrascu na zahtjev društva preuzimatelja. Amortiziraju je potencijalne blokade kod dvostrukog glasovanja tako da na drugoj razini uz glasovanje po temeljnom kapitali u slučaju ne donošenja odluka iste se donose s jednom trećinom glasova. Na isti način se bira i direktor kao što se donose i najvažnije odluke društva kako bi se osigurala provedba istih. Uvođenje razvojnih naknada za jednu ili više JLS na zahtjev njihovih predstavničkih tijela dužnost je društva i takve odluke se moraju donijeti običnom većinom na jednoj razini bez blokade te uz njih i svi posebni pripadajući planovi. Time se onemogućava zaustavljane i blokada razvoja vodnih građevina pojedinih JLS, stoji u Priopćenju.

 

 

M.P./IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh