FJERA SV. PETRA PRIVUKLA MAKARANE I GOSTE Nakon mise na Sajam, a tamo od igračke do oldtimera, sve uz dobru pjesmu i zabavu

FJERA SV. PETRA PRIVUKLA MAKARANE I GOSTE Nakon mise na Sajam, a tamo od igračke do oldtimera, sve uz dobru pjesmu i zabavu
Makarani s radošću pohode crkvu sv. Petra i mole se sv. Petru i Pavlu za ljubav i mir u srcima. Tako je bilo i večeras na misnom slavlju koje je predvodio dr. don Ante Mateljan, profesor na Bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Tradicionalno, nakon mise vrijeme je za feštu, a koja podrazumijeva Sajam makarskih proizvoda, ove godine deveti zaredom koji organizira Grad Makarska.

Uistinu je na tridesetak štandova na gradskoj rivi raznovrsna gastronomska i eno ponuda iz Makarske, Zabiokovlja, a uživati se moglo i u vinima iz Motovuna. Teško je bilo odoljeti što prije probati, soparnik iz Poljica, pršut iz Zagore, makaranu ili domaće fritule. I dok su djeca znatiželjno promatrala drvene igračke, roditeljima je oko bilo na nakitu, suvenirima, slikama, proizvodima od lavande, sve iz kućne radinosti.

Na kraju ili početku Sajma sve su dočekali oldtimeri čak ‘rođeni’ 1949. i nešto poslije, automobili i motocikli. Teško je bilo ne fotografirati se barem.

Fjera sv. Petra bila je prilika izlagačima poput Udruge za održivi razvoj ‘Osejava’ i Matice umirovljenika Makarska, koji na Sajmu nisu njegovali samo dobro susjedske odnose već im je u prvom planu bila očuvanje prirode. Nudili su eko platnene vrećice kao i torbe koje su članice Matice izradile od odbačenog materijala, a koje im je darovala makarska eko udruga. U svemu im je novčano pomogla i Županija splitsko-dalmatinska te će tako Matica zarađenim novcem moći pokrenuti nove radionice.

I na pozornici su se smjenjivali dobri ritmovi, a zasluge pripadaju Gradskoj glazbi Makarska, Gradskom zboru Makarska, Zboru umirovljenica Marineta, a za klapsku pjesmu pobrinula se Srdela.

 

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh