DALMACIJA U LIRICI Zbornik trajni spomen na makarski susret hrvatskih pjesnika iz cijelog svijeta

DALMACIJA U LIRICI Zbornik trajni spomen na makarski susret hrvatskih pjesnika iz cijelog svijeta
Pišući poeziju na jeziku svojih predaka Hrvati diljem svijeta osim što time rastu u sebi njeguju i čuvaju potku koja ih veže za kulturno blago, a što se ogleda u svakom njihovom stihu.

Upravo u želji da još više naglasi značaj opstojnosti hrvatskog jezika koliko god to bilo teško daleko od zavičaja Udruga izvandomovinska lirika na tome radi predano gotovo dva desetljeća. Susreti na kojima se okupljaju pjesnici iz cijelog svijeta sanjajući na hrvatskom jeziku njima su važan događaj. Tako je bilo i protekla tri dana u Makarskoj koja je bila domaćin 19. Susreta izvnadomovinske lirike, a zahvaljujući pokroviteljstvu makarske Turističke zajednice i Ogranka Matice hrvatske u Makarskoj.

Tijekom trodnevnog druženja pjesnici od Amerike, preko Australije do Europe, upoznali su znamenitosti Franjevačkih samostana u Zaostrogu i Živogošću, položili cvijeće na vječno počivalište fra Andrije Kačića Miošića, s Biokova se divili pogledu na zeleno i plavo obzorje.

Posebno svečano bilo je u dvorani Arte kada su potekli stihovi sudionika Susreta obogaćeni poezijom pjesnika s Makarskog primorja Ivana Ivande, Ivne Talaje, Ferde Šarića, Marine Jurišić Velebit, Stipe Vele te Splićanke Maje Tomas.

‘Dalmacija u lirici’ zbornik je 19. Susreta Hrvatske izvandomovinske lirike od 30. lipnja do 30. srpnja kojim su kao i Plaketama nagrađeni sudionici i svi koji su pomogli u realizaciji vrijednog kulturnog skupa. Glazbeni pečat priredbi koju je vodila Žana Šulenta dala je pijanistica i pjesnikinja Branka Grakalić, a uljepšao i Gradski zbor Makarska pod ravnanjem Marina Ercega.

Anita Martinac, mostarska književnica, a kojoj je ovim skupom završio predsjednički mandat u Udruzi izvandomovinska lirika, nova prva osoba je Ana Petrić iz Beča, istaknula je značaj plemenite misije koja u sebi okuplja sve generacije, različita zanimanja, na svim stranama svijeta. – Hrvatski jezik im je sidro, jaka spona koja ih veže u najčešće nemirnim morima očuvanja hrvatskog jezika. Oni su svjetionik generacijama – naglasila je zahvalivši Hloverki Novak Srzić i Anti Škrabiću koji su prepoznali značaj povezivanja izvnadomovinske Hrvatske kroz pisanu riječ.

Tu radost je podijelio i Ivan Tepeš iz Hrvatske Matice iseljenika, a pjesnike su pozdravili domaćini Hloverka Novak Srzić u ime makarske TZ i Ante Škrabić, predsjednik makarske Matice hrvatske naglasivši važnost očuvanja hrvatskog jezika za nacionalni identitet.

Direktorica ureda makarske Turističke zajednice Hloverka Novak Srzić imala je razloga za dvostruko slavlje. Ponosna je što je Makarska mogla biti domaćin umjetnicima koji su sretni kada Hrvatsku miluju riječima, ali i zahvalna na rođendanskom buketu. Zaiskrila je na njezinu licu suza radosnica prisjetivši se da je i ona kako srednjoškolka otvorila vrata pjesničkog svijeta, a lijepoj riječi ostala je vjerna.

Devetnaesti međudržavni susret Hrvatske izvandomovinske lirike taknuo je makarsku obalu, a ljubazni domaćini odlučno su ostavili vrata otvorena, jer, kako su kazali, i pjesnike doživljavaju kao sebi ravne.

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh