SIGURNA TURISTIČKA SEZONA Policajcima iz Makarske već tradicionalno pomažu kolege iz inozemstva

SIGURNA TURISTIČKA SEZONA Policajcima iz Makarske već tradicionalno pomažu kolege iz inozemstva
U Makarskoj će tijekom turističke sezone boraviti četiri policijska službenika iz Poljske i susjedne BiH. U društvu Dina Nemčića, policijskog službenika PP Makarska, a zaduženoga za rad s policajcima koji sudjeluju u ovom međunarodnom projektu suradnje policajci Srećko Petrović i Dženan Halilović iz BiH te Piotr Rajczakowszi i Mikolay Wawruszczak iz Poljske krenuli su u ophodnju gradom.
U sklopu međunarodne policijske suradnje, a u okviru projekta Sigurna turistička sezona, tijekom ovog će ljeta na području Policijske postaje Makarska boraviti strani policijski službenici kao i prethodnih godina.

- Projekt se realizira na području naše Policijske uprave i u Makarskoj 12. godinu zaredom. S nama će u gradu, ali i na područuju od Brela do Gradca ovog ljeta u srpnju i kolovozu, biti kolege iz Poljske i BiH od kuda zapravo imamo najviše turista. A upravo sigurnost građana i turista od velikog je značaja u Makarskoj ako uzmemo u obzir da je turizam glavna grana gospodarstva ovdje. Inače, na području Policijske uprave Splitsko- dalmatinske ove sezone će u projektu sudjelovati policajci iz sedam zemalja među kojima i kolege iz Južne Koreje. Pomoći će nam u komunikaciji, ali budući da su upoznati s hrvatskim propisima i hrvatskim zakonodavstvom, bit će od pomoći i nama i svojim sugrađanima koji ovdje borave. Budući da većina policajaca u Makarskoj govori engleski naša međusobna suradnja s kolegama iz Poljske neće biti otežana, a s kolegama iz BiH i nemamo baš jezičnih barijera, ali i turistima iz tih zemalja puno znači kada ih vide i kada im se mogu obratiti – ističe Dino Nemčić.

Zajedno s hrvatskim policajcima njihove kolege iz Poljske i BiH patrolirat će od Brela do Gradca, a smješteni su u Makarskoj. Dženan Halilović je prvi put službeno u Makarskoj, a kao gost je ovdje bio prije deset godina. – Sada sam pod okriljem policije BiH tu došao službeno kao asistencija hrvatskoj policiji u vrijeme turističke sezone kada je ovdje gro gostiju upravo iz BiH. Ne očekujem probleme već dobru suradnju s policijom u Makarskoj i da ćemo što bolje odraditi zadatke u slučaju eventualnih problema – ističe Dženan.

Mikoly Wawruszczak, policajac iz Poljske od kuda na makarskom području prednjači broj turista je prvi put u Hrvatskoj. Tek je stigao u grad pod Biokovom i prvi dojmovi su mu kaže lijepi: – Grad je predivan, smještaj udoban, vrijeme super, a nadam se da neće biti ni problema jer sam čuo od sunarodnjaka da je ovo miran kraj.
Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepa i atraktivna, već i sigurna odredišta. Da je Makarska sigurna i poželjna destinacija za odmor potvrđuju izjave domaćih i stranih gostiju koji se ovdje osjećaju sigurno.

Stanje sigurnosti iz godine u godinu je na visokoj razini. Projekt “Sigurna turistička sezona” provodi se ovdje 12 godina, a njegovu kvalitetu iz godine u godinu prepoznaje sve više zemalja i institucija. Strani policijski službenici službu izvršavaju u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kolegama u cilju ostvarivanja izravnog kontakta sa svojim državljanima, ali i što bolje komunikacije između hrvatske policije i stranih državljana te obrnuto.
J.Glučina / IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh