TEMPET I PLETER UKRASILI LJETO Pljesak za izvornost i očuvanje makarske i dugopoljske tradicije

TEMPET I PLETER UKRASILI LJETO Pljesak za izvornost i očuvanje makarske i dugopoljske tradicije
Na jednom mjestu i u jednoj večeri doživjeti folklornu tradiciju Makarske i Dugopolja ne pruža se često prilika. Prvi put na pozornici Makarskog kulturnog ljeta gostovalo je Kulturno umjetničko društvo ‘Pleter’ iz Dugopolja i pokazalo koliko cijeni prijateljstvo s domaćinom Folklornim ansamblom “Tempet”.

Po prepunom gledalištu može se zaključiti da publika s nestrpljenjem iščekuje folklorne priredbe na Kačićevu trgu, a zaljubljenici u očuvanje tradicije ‘nahranili’ su im poglede i doživljaj.

Tempet je upravo i takvim nazivom starogradskog plesa približio stare makarske bale, ali i pokazao da vrlo cijeni korčulanske običaje, a Vokalna skupina je napjevima preletjela širom Hrvatske te dotakla Bugarsku.

Pleter je na pozornicu donio običaje Dugopolja, a koje njeguje već dva desetljeća. Marijana Botić Rogošić, članica i tajnica Pletera, nam je s ponosom istaknula da su 2017. bili prvaci na Državnoj smotri folklora Hrvatskog sabora kulture koji broji 1040 udruga i predstavljali Županiju splitsko-dalmatinsku. Prošle godine, pak, Pleterov dječji ansambl ponio je zlato. KUD su koji ima snimljen dokumentarac o sebi.

Sve se to itekako osjetilo na nastupu dugopoljskih folkloraša. Približili su kako izgleda sijelo u njihovom kraju, zaplesali gluvo kolo. Dojmljiv je bio zanos poznatog etnologa i glazbenika Olivera Rogošića u otkrivanju ljepote zvukova gusala, istarskog miha.

Isprepleli se tako makarski i dugopoljski koraci, zvuci i glasovi ostavivši iza sebe večer u kojem su dva folklorna društva napravila još jedan korak u prijateljstvu. I iako se na trenutak činilo da sivo nebo ne budi optimizam, kiše nije bilo. – Naša pozitivna energija će otjerati olovne oblake. Idemo naprijed – izjavila je prije nastupa Jadranka Beba Gaće, tajnica Tempeta. I tako bi.

 

 

J. Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh