MAKARSKI DIRIGENT MARO RICA RAVNA ORKESTROM MLADIH GLAZBENIKA ‘Vidim se na daskama opere, uzor mi je Herbert von Karajan’

MAKARSKI DIRIGENT MARO RICA RAVNA ORKESTROM MLADIH GLAZBENIKA ‘Vidim se na daskama opere, uzor mi je Herbert von Karajan’
Prepuna katedrala sv. Marka sinoć je prepoznala i nagradila dugim pljeskom virtuoznost i moćno muziciranje Orkestra mladih glazbenika kojim je ravnao makarski dirigent Maro Rica. Orkestar, koji čine 33 mlada glazbenika, a osnovan je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2017., u trenutak je navijestio da štovatelje klasičnih nota čeka iznimna večer Makarskog kulturnog ljeta. Uz solista Josipa Boštijančića budući akademski glazbenici pokazali su s koliko strasti grade svoj umjetnički svijet izvodeći djela Mascagnia, Schumanna, Hydna.

Makarani su, naravno, ponosni na svog Mara Ricu. I nema li ljepšeg dara kada je učenik nadaren, Grad to prepozna, i student se vrati s diplomom osvojivši srca svih koji vole ploviti svijetom klasične glazbe.

Sve to je sjedinjeno u Maru na čijoj je diplomi dirigenta zborskog pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Paćinija još friška tinta. Tek su mu 24 godine, a po ozbiljnosti kojom pristupa povjerenom mu zadatku da dirigira Orkestrom mladih glazbenika, čini se daleko superiorniji.

Tek nekoliko rečenica razgovora prije koncerta bilo je dovoljno za shvatiti da pred nama stoji mladi čovjek koji je za životni put odabrao onaj teži. Opera je ono čemu stremi, a Herbert von Karajan uzor. Isto kao što je veliki dirigent želio izvući najljepše zvukove iz orkestra tako je to Maro čini sa svojim Orkestrom mladih glazbenika znajući da uz veliki rad muziciranje pred publikom donosi posebnu motivaciju i zanos.

Presretan sam što mogu zahvaliti Gradu Makarskoj na ovaj način. Stipendirajući me kroz umjetničku kvotu omogućili su mi školovanje. To mi je puno značilo. Nastavljam s usavršavanjem i u listopadu u Kölnu na Visokoj školi za glazbu i ples studirat ću orkestralno dirigiranje. Sa znanjem zborskog dirigiranja i ovom novom dimenzijom poziva imat ću dobre temelje za izazov kao što je maesto u operi – realan je Maro čije oči otkrivaju kako je i dalje pomalo vragolan, a to i želi ostati.

I Glazbena škola Makarska ponosna je na svog učenika koji je uvijek znao što želi pomalo uvodeći nova pravila. Marova ekipa pamti ga po crvenoj irokezi, buntovništvu, snovima o glazbi. Sada pred njima stoji najmlađi makarski maestro šaljući poruku kako svijet klasične glazbe nije zatvoren, samo treba naći put kako ga približiti mladima.

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh