Pomoć u kući za stare i nemoćne: Dobro djelo, i prilika za zaposlenje

U špici ljeta sve se brojke više-manje vrte oko broja gostiju i što to znači u zaradi. Ali, nepravedno bi se bilo ne sjetiti se naših starijih i nemoćnih sugrađana, prepuštenih sami sebi iz raznih okolnosti, kojima je najveći doživljaj u danu kada im na vrata ima tko pokucati, uz malu pomoć podariti i lijepu riječ. Puno im znači kada im ima tko donijeti kruh, pripomoći u kući, skuhati ručak, platiti račune.

 U programu dvadesetak Makarana

 Sve to sadrži program Hrvatskog crvenog križa ‘Pomoć u kući za stare i nemoćne’, a koji se realizira i u Makarskoj od konca 2011. Do sada se na ovaj način pomoć pružila na četrdesetak adresa. Sada je u programu dvadesetak Makarana, a o njima se brinu dva djelatnika kojima plaće osigurava Hrvatski zavod za zapošljavanje kroz program javnih radova. Raspored je prilagođen korisnicima, tako ako su osobe starije i teže bolesne, obilazi ih se dva puta tjedno, inače jedanput u sedam dana je na neki način obavezan posjet starijim i nemoćnim koji su uključeni u program Hrvatskog crvenog križa. Na ovu vrstu skrbi pravo imaju starije osobe, bolesne, nemaju obitelj u blizini, premala primanja da bi mogli platiti Dom za starije.

Makarski Crveni križ brine se da imaju dovoljno higijenskih potrepština, a kako i zalihama dolazi kraj, bilo bi dobro da to imaju u vidu sugrađani i firme koje mogu darovati tu vrstu proizvoda. Za dva mjeseca istječe Program javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a u okviru kojega su zaposlena dva djelatnika na šest mjeseci koji provode Pomoć u kući za stare i nemoćne, u okviru makarskog Crvenog križa.

 Mijenjati specifikaciju zapošljavanja

 Gloryan Grabner, dosadašnji v.d. ravnatelj HCK Gradskog društva Makarska, od 7. kolovoza je ravnatelj makarskog Crvenog križa, ističe kako se već sada mora započeti sa pripremama kako bi se program kojim se pomaže potrebitima mogao nastaviti, a u svemu očekuje pomoć Grada Makarske. Naime, javni radovi uključuju zapošljavanje za nezaposlene na pola godine, nakon toga zapošljavaju se nove osobe bez zaposlenja. Grabner drži kako bi HZZ trebao promijeniti specifikaciju uvjeta zapošljavanja na javnim radovima. Starije osobe, tek što se nauče na ‘pomagače’, moraju se ponovno upoznavati s novim licima. To može biti problem, jer u njihovim godinama imaju ustaljene navike, a i teže stječu povjerenje, ističe ravnatelj makarskog Crvenog križa.

Grabner je mišljenja kako je Makarska prilično čudna sredina kada je riječ o zajedništvu. Postoje časne iznimke, poput Udruge Svetog Vinka Paulskog i Udruge Art of living, koje u svojim programima i načelima djelovanja imaju pomoć bolesnim, starim i potrebitima. Ali većina sugrađana na pomoć drugome gleda drugačije. –Makarani su otvoreni prema turistima, prema svojim sugrađanima puno manje. Kada završi sezona, zatvore vrata, i samo razmišljaju o idućem ljetu. Mislim da bi se takav način suživota trebao mijenjati, jer ako se tako ponašaju roditelji kakvu to poruku šalju djeci, što sami mogu očekivati kada budu prepušteni sami sebi, upozorava Grabner. Poziva sve potencijalne korisnike projekta Pomoći u kući da se, ukoliko imaju pravo na ovaj program Crvenog križa, jave u makarski Crveni križ, na broj telefona 612 258.

EU: Volontiranje je na cijeni

Ovaj način pomoći koju organizira Crveni križ je i poticaj na razmišljanje kako se može, inače u društvu, puno više učiniti kako bi se poboljšala kvaliteta života građanima koji imaju mala primanja. Većini je često važnije imati s kime razgovarati. Ima osoba koje bi to mogle i željele samo ih treba potaknuti. Možda takva snaga leži među srednjoškolcima i inače mladim ljudima. Zašto volontiranje ne nagraditi bodovima koji će svoj značaj imati pri zapošljavanju, kao što se to radi u nekim državama Europe.

 Piše Jasna Morović      Foto Arhiv CK Makarska

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh