GRADSKO VIJEĆE MAKARSKE Gradonačelnik u Izvješću o radu 2018. istaknuo goleme pomake na podizanju nivoa zdravstvene zaštite

GRADSKO VIJEĆE MAKARSKE Gradonačelnik u Izvješću o radu 2018. istaknuo goleme pomake na podizanju nivoa zdravstvene zaštite
Pod predsjedanjem dr. Marka Ožića Bebeka održana je 16. sjednica Gradskog vijeća Makarske. Vijećnici su na ovom zasjedanju usvojili Izvješće makarskog gradonačelnika o radu u 2018. Dva su razdoblja obuhvaćena ovim Izvješćem, jedan od 1. siječnja do 30. lipnja i drugi od 1. srpnja do 31. prosinca 2018.

- U navedenom razdoblju napravljeni su značajni pomaci po pitanju podizanja nivoa zdravstvene zaštite na području grada Makarske, zahvaljujući prvenstveno dobroj i konstruktivnoj suradnji sa Županijom splitsko-dalmatinskom. Zajedničkim nastojanjima rješavani su problemi deficitarnog kadra. Dolaskom nove voditeljice makarskog laboratorija stekli su se preduvjeti za ponovno očitanje nalaza u Makarskoj. Zbog nemogućnosti pronalaska kadra s radiologom koji je otišao u mirovinu postignut je sporazum, te zahvaljujući angažmanu Grada i Županije uspješno su okončani razgovori s pedijatricom kojoj je Grad Makarska dao stan na korištenje i tako osigurao njezin ostanak u Makarskoj – istaknuo je gradonačelnik Brkan u uvodu svojeg Izvješća.

Dodatni tim Hitne medicinske pomoći i nakon turističke sezone

Kao najbolji primjer koliko je Grad Makarska ozbiljno shvatio problem naveo je pokretanje inicijative i okupljanje svih načelnika s Makarskog primorja na temu financiranja dodatnog tima Hitne medicinske pomoći koji bi nastavio i nakon 15. rujna kada završava turistička sezona. “Grad je u proračunu osigurao sredstva od 500 000 kn za rad dodatnog Tima 2 u 2019. Taj tim radit će do konca godine. A dogodine grad će isti iznos dati, a ostatak bi trebale druge općine kako bi Tim 2 radio cijele godine” – dodao je gradonačelnik Brkan.

Važni projekti i planska dokumentacija

- U središtu našeg rada bio je i jedan od ključnih strateških dokumenata Prostorni plan grada Makarske čije su izmjene i dopune pokrenute još 2015. Gradonačelnik Brkan je podsjetio kako je konačan prijedlog bio na javnoj raspravi još u lipnju 2017., nakon razmatranja primjedbi i unošenja novih rješenja organizirana je ponovljena javna rasprava u srpnju 2018. “S postupkom se malo zastalo jer smo donijeli odluke o izradi u svrhu izmjene obuhvata i redefiniranja sportskih terena na Platnu te posebno zbog produženja trase žičare i eventualnog premještanja polazne postaje žičare… Paralelno s izradom strateških dokumenata ova Gradska uprava radi na priperemi većih infrastrukturnih projekata ključnih za rješavanje prostornih problema. Angažmanom predstavnika izvršne vlasti i Odsjeka za projekte i razvoj dobivena su sredstva za važne projekte prometne infrastrukture kojima će se poboljšati sigurnost prometa te prometna povezanost zapadnog dijela grada i centra. Posebno bih istaknuo projekt Starog velikobrdskog puta, kojem je prethodila dugotrajna priprema, a koji se u cijelosti financira iz gradskog proračuna. Među novim projektima svakako bih istaknuo projekt rekonstrukcije i raskrižja na Voliciji.

U Izvješću je naveo gradonačelnik još i veliki angažman i komunikaciju s nadležnim ministarstvima po pitanju važnih tema koje su se događale na državnoj razini. “Bili smo aktivni u donošenju novog zakona o područjima i sjedištima sudova i na kraju dočekali da ponovno imamo Općinski sud u Makarskoj. U godini u kojoj su privatizirani Hoteli Makarska, okončali smo sudski spor u svoju korist te prodajom zemljišta ispod hotela Rivijera Grad je omogućio nova ulaganja i nova radna mjesta”.

Prepolovljeni troškovi odvoza smeća

- U suradnji s Vodovodom d.o.o. angažirali smo se na pripremi amandmana na Zakon o vodnim ulaganjima i Zakon o vodama s ciljem zaštite upravljačkih prava. Veliki je pomak napravljen na rješavanju zbrinjavanja otpada i pronalaskom novog rješenja za odlaganje otpada prepolovili smo ranije troškove. Kada se govori o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, posebno je istaknuo ulaganja u na Gradskom sportskom centru u čiji je kompleks uloženo preko 1,3 milijuna kn – podsjetio je Brkan.

- Nismo zaboravili ni na socijalno ugrožene, umirovljenike, djecu, učenike. Po prvi put su božićnice dobili svi umirovljenici koji žive u Makarskoj. Prvi put u povijesti grada omogućili smo besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce. Povećan je broj, ali i iznos studentskih stipendija, donijeli smo odluku da roditelji čije dijete mlađe od 3 godine ne ide u vrtić dobiva novčanu potporu od 1000 kn mjesečno. Otvoren je novi vrtić na Velikom Brdu, osigurali smo 230 besplatnih marendi za učenike…

Ovo su samo naglasci iz uvodne riječi gradonačelnika Jure Brkana u Izvješću o radu u 2018. koje je tiskano gotovo na pedeset stranica, a koje možete pročitati na službenim stranicama Grada.

- U uvodnoj riječi Izvješća je moj osobni osvrt o kojim sam se problemima najviše bavio i što mi je bilo u fokusu rada protekle godine. Osim uvodne riječi sve ostalo su prilozi upravnih odjela i Ureda gradonačelnika. Odjeli rade i imaju svoje pročelnike odgovorne za izvršenje zadaća. Oni su odgovorni raditi sukladno zakonu na dobrobit grada i građana. Kao gradonačelnik naravno ja i moje kolege dogradonačelnici usmjeravamo taj njihov rad i potičemo projekte i dajemo naloge da rade na projektima koji treba gradu – zaključio je gradonačelnik.

 Marko Raos: “Opet urbanizam glavna kost u grlu”

U ime Kluba vijećnika SDP -a i HNS-a vijećnica Gordana Muhtić je na startu kazala kako oporba smatra da ovo Izvješće dobrano kasni te da se za rad u 2018. trebalo po zakonu raspravljati puno ranije. Na tu primjedbu je odgovoreno kako se kasnilo jer jedan Upravni odjel nije bio pravovremeno dostavio izvješće o radu gradonačelniku te on bez njega nije htio iznositi Izvješće pred Gradsko vijeće.

U odmaku sjednice gradonačelnik Brkan je odgovorio na upit vijećnika Siniše Srzića da se radi o Odjelu za prostorno uređenje i građenje čiji je v.d. pročelnika Ognjen Radić.

Na to je vijećnik Marko Raos reagirao: “Opet urbanizam glavna kost u grlu. Prošle godine riješeno je tek 44 % predmeta!? Vidi se da urbanizmom ne rukovodi netko komu su poznati rokovi”. Ocijenio je da Odjel inače ne radi kako treba te da to treba mijenjati.

I vijećnica Hloverka Novak Srzić je dodala kako smatra nedopustivim nerad u navedenom Odjelu jer je upravo u urbanizmu najviše nereda u gradu, a da, kaže, niti vijećnicima niti gradonačelniku nije poznato što se sve radi.

 

Janja Glučina /IvoR

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh