FRA STANKO DOTUR, GVARDIJAN FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U MAKARSKOJ I novom gvardijanu pružite ruku suradnje

FRA STANKO DOTUR, GVARDIJAN FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U MAKARSKOJ I novom gvardijanu pružite ruku suradnje
Na čelo Franjevačkog samostana u Makarskoj došao je fra Slavko Dotur. Nakon što je sedam godina tu dužnost obavljao fra Ante Čovo nadbiskupovim dekretom o razrješenju i imenovanju u 2019. za gvardijana Franjevačkog samostana u Makarskoj imenovan je fra Stanko Dotur koji je došao s mjesta župnika Župe sv. Filipa i Jakova – Potravlje gdje je bio sedam godina. Za župnikovanja tamo je temeljito obnovio tri crkve; u Satriću, Maljkovu i Potravlju.

- Sve te tri crkve obnovio sam baš temeljito -ponosno će gvardijan  fra Stanko Dotur na našem prvom susretu.

Došao je za gvardijana Franjevačkog samostana u Makarskoj nakon sedam godina župnikovanja u potravskoj župi.

– Prvo sam kao mladomisnik bio župnik u Kozici- Zavojane. To je moja prva ljubav koja je potrajala tri godine. Nakon Zavojana bio sam odgojitelj i profesor u Sinju jednu godinu, potom službovao u Njemačkoj pa kod Šibenika devet godina od kuda sam išao u Potravlje – ukratko se predstavio gvardijan fra Stanko Dotur.

Na obnovi Franjevačkog samostana i očuvanju njegovih vrednota radili su marno njegovi prethodnici. No kako je ovo vrijedno zdanje naše kulturne baštine dobrano nagrizao zub vremena ima tu još posla.

- Na tome ćemo sigurno nastaviti raditi sistematski koliko bude financija. Možda neće biti tolikih velikih projekata, ali posla na uređenju će biti. Još ne znam što je prioritet, jer sam tek došao, ali znam da će trebati urediti pinakoteku i druge galerijske prostore gdje bi oku javnosti izložili staro crkveno ruho; nošnju, zlato, posuđe – najavljuje gvardijan fra Stanko Dotur.

- Čuo sam da ovaj Franjevački samostan ima puno prijatelja, simpatizera i pomoćnika pa bih poručio na početku da ne uskrate ruku ni novom gvardijanu.

 

Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh