OBILJEŽENA 28. OBLJETNICA USTROJA ZNG-A I PRVE DOBROVOLJAČKE BOJNE Cvijeće i molitva za hrabre vitezove na Spomeniku hrvatskom branitelju

OBILJEŽENA 28. OBLJETNICA USTROJA ZNG-A I PRVE DOBROVOLJAČKE BOJNE Cvijeće i molitva za hrabre vitezove na Spomeniku hrvatskom branitelju
Teških vremena, ali ponosa i hrabrosti kada se branila Lijepa Naša uvijek se sjećaju pripadnici Udruge 156. brigade Hrvatske vojske.

Na današnji dan prije 28 godina ustrojen je Zbor narodne garde i Prva dobrovoljačka brigada. U sjećanje i spomen za sve hrabre vitezove koji su dali život za slobodu Hrvatske njihovi suborci predvođeni predsjednikom Udruge 156. brigade HV-a Stipom Kotarcem te u ime Grada Makarske gradonačelnik Jure Brkan položili su vijence na Spomenik hrvatskom branitelju i minutom šutnje odali počast, a riječi molitve govorio je Marijan Mravičić.

Velikog i značajnog datuma prisjetio se Ivan Nemčić, danas tajnik 156. brigade Hrvatske vojske, a prije 28 godina zapovjednik ZNG-a i Prve dragovoljačke bojne ZNG-a.

- Zbor narodne garde formiran je na temelju zapovijedi Mile Čatlaka, zapovjednika 115. brigade Hrvatske vojske, a nakon što se vidjelo da je područje Makarskog primorja spremno braniti granice Hrvatske. U samo dva tjedna od objave da se formira Prva dobrovoljačka bojna javilo se 1500 dragovoljaca. Odlučili smo da mlađi branitelji budu na bojištu, a starije dragovoljce smo angažirali u Narodnoj zaštiti i Civilnoj zaštiti – s ponosom će Ivan Nemčić.

 

 

 

Piše i foto: J.Morović

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh