Patrola po gradskoj plaži: Ležaljke koje su višak skrivaju se iza Bokšićeve i Nemčićeve kuće

Makarski komunalni redari rano su jutros, oko 5 sati,  bili u akciji kontrole na gradskoj plaži u kojoj je zaplijenjen pun kamion madraca za plažu, ručnika i različitih vrsta prostirki kojima se dan ranije zauzima ‘mjesto pod suncem’. Što se, pak, glavne ‘rak rane’ na gradskoj plaži tiče, redari kažu da nisu zabilježili veća odstupanja od dozvoljenog broja (dozvoljeno je 16 ležaljki op.a.), no naravno, to ni blizu nije odraz pravog stanja. Dobro je poznato da se višak ležaljki ne iznosi odmah, nego tek oko podne, kad počne veća gužva na plaži. I ovoga puta, komunalni redari pronašli su skrivene ležaljke iza tzv. Bokšićeve kuće  (Vila Grle), a prema njihovima riječima iste se skrivaju i iza Nemčićeve kuće, a nerijetko i u moru. Komunalni redari jutros su fotografirali zatečeno stanje, no problem je što se ležaljke nalaze na privatnoj zemlji, pa redarstvo ne može reagirati.

Nakon akcije Komunalnog redarstva, sa redarima Tonijem Skakom i Matom Brstilom, jutros je oko 7 sati cijelu plažu, na potezu od Sv. Petra do Cvitačke, obišla i zamjenica gradonačelnika Lori Veličković. Iako je netom prije bila akcija komunalnog redarstva, plaža je opet bila zauzeta brojim prostirkama, a iznajmljivači ležaljki, bez obzira na nazočnost komunalnog redarstva i zamjenice gradonačelnika, postavljali su ležaljke na rubu žala, iako im ugovori to zabranjuju. Činjenica da su u prekršaju i da se to događa ispred komunalnog redarstva nije ih nimalo omela u poslu.

- Rekli smo im kako obavezno moraju ostaviti slobodan prostor uz more, no većina njih se toga ne drži. Znamo mi sve što se događa i gdje se ležaljke sakrivaju, no mi ne možemo ništa raditi samoinicijativno već trebamo imati nalog Grada, objašnjava Skako, dodajući kako smatra da bi prekršaja sigurno bilo manje kad bi se ovakve akcije Komunalnog redarstva održavale češće sigurno i prekršaja bilo manje. Puno veći nered kad je riječ o ležaljkama, kažu komunalni redari, je na potezu od hotela Dalmacije do Cvitačke, no pravo rješavanje problema, zaključuju, bila bi revizija svih ugovora koji uopće nisu u skladu s uvjetima za dodjelu koncesije za ležaljke budući po dokumentu koji je usvojilo Gradsko vijeća, prednost imaju nezaposleni, samohrani roditelji i hrvatski branitelji.

- Od svih onih koji imaju ležaljke samo su dva socijalna slučaja, a problem je i u tome što se svi ponašaju kao da je kad jednom dobiju koncesiju ona nasljedna, da je više nikad ne mogu izgubiti, kažu komunalni redari koji ne skrivaju da raščišćavanje situacije na gradskoj plaži do sada nije bio prioritet nijednoj vlasti. Hoće li nova vlast napraviti iskorak po ovom pitanju i dirnuti u ‘osinje gnijezdo’ po pitanju privilegija među kojima ima i ‘lijevih’ i desnih’ trebalo bi se vidjeti već slijedeće sezone.

- Moramo i hoćemo nešto napraviti jer ovako više ne može. Naš cilj je da u budućnosti na gradskoj plaži iznajmljuju studenti i oni koji uistinu imaju tešku socijalnu situaciju, a ne kao dosad. No, svjesni smo da će biti velikog otpora i prijetnji, kazala je dogradonačelnica.

Piše i snimila Ivana Pleić

 

Zapisnik komunalnog redarstva: Od Sv. Petra do Cvitačke 1137 ležaljki

Od Plaže do Žute kuće – 174 Od Žute kuće do Meteora – 252( 80 u vlasništvu hotela Meteor) Od Meteora do tobogana – 265( 100 u vlasništvu hotela Park) Od Dalmacije do Biokovke – 266 Od Biokovke do Bube – 180

 

Vjerovali ili ne: Slovaci pekli kobasice nasred plaže

Prepričavajući na kakve sve prekršaje nailaze na gradskoj plaži, Skako je spomenuo i dojavu koju su dobili u četvrtak, na blagdan Velike Gospe. – Iako zvuči nevjerojatno, na plaži, na Cvitački, smo zatekli Slovake koji su montirali gradele i pekli meso i kobasice. Unatoč čuđenju drugih turista roštilj je uklonjen tek na intervenciju komunalnih redara. Kako doznajemo, sličnih slučajeva je bilo i ranije.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh