DUŠA SEVDAHA AMIRA MEDUNJANIN OTVORILA 6. MAKARSKA JAZZ FESTIVAL Nakon tri sata glazbene priče ‘Eminom’ raji obećala povratak

DUŠA SEVDAHA AMIRA MEDUNJANIN OTVORILA 6. MAKARSKA JAZZ FESTIVAL Nakon tri sata glazbene priče ‘Eminom’ raji obećala povratak
Tananim i tajnim nitima, kako samo to ona zna, duša sevdaha Amira Medunjanin, tri sata je bez daha ostavila raju na krcatoj Ljetnoj pozornici, započevši ovogodišnju razigranu makarsku jazz priču. Na putu otvaranja 6. Makarska jazz festivala instrumentalna kulisa su bili poznati gitarist Ante Gelo, Zvonimir Šestak na kontrabasu, te gudački kvartet Lana, Sara, Dora, Ivana.

Najavljujući veliki koncertni spektakl kojim je otpočela šestodnevna jazz fešta sa sedam glazbenih večeri pod otvorenim nebom u Ljetnom kinu, Kačićevu trgu, Mletačkoj česmi, voditeljica Žana Šulenta podsjetila je na vrijeme prije šest ljeta kada su organizatori Klaudija Vuković i Igor Gojak entuzijastički krenuli u stvaranje kulturne prepoznatljivosti Makarske.

Uz podršku Grada Makarske i Makarske Turističke zajednice te brojnih pokrovitelja među kojima su Ministarstvo kulture, Županija Splitsko-dalmatinska, umjetničko vodstvo direktora Festivala Ante Gela pupoljak je procvjetao. Ovogodišnje latice još su ljepše jer su uz nijanse jazza obojane sevdahom, swingom, dalmatinskom šansonom, romskom glazbom i svime što duši daje novi smisao.

A, Amira, bosansko-hercegovačka čuvarica sevdalinke, koju krasi epitet ‘kraljice sevdaha svjetskog glasa’, s lakoćom i spontano, kao jedna od svoje raje, jer ne voli forme pa ni riječ publika, nesebično je iz pjesme u pjesmu davala do znanja zašto je tako voljena i čekana s nestrpljenjem na svom drugom pohodu Makarska jazz festivalu.

Po godinama šaroliki poklonici sevdaha i dobrih glazbenih vibracija na trenutak su s Amirom zaustavili vrijeme, vratili se u dane gramofonskih ploča i zabava koje nisu mogle proći bez stihova ‘Đul bašte’, ‘Dadoše mene’…, svojevrsnih ever greenova sevdaha koje kao svoje pjevuše svi na Amirinim koncertima širom svijeta. Velika u svojoj glazbenoj misiji da pjevajući sevdalinke ujedno uspavljuje i budi, stavljajući ih na najljepši tron, sarajevska vokalistica koju krasi vrhunska izvedba, poklonila je 180 minuta uistinu nečeg posebnog. Šarm kojim je zračila postao je još zanimljiviji u trenucima kada joj podršku u vokalnoj izvedbi dao Ante Gelo. Veliki Oliver opet je bio tu, sjećanje na Montena, prolomila se Azra. Amira je glasom doprla do Makedonije i Međimurja, dotakla jazz priču.

Kako je duhovito rekla kao iz džuboksa ispunila je sve želje, pa i one za kraj – ‘Što te nema’, ‘Eminu’, a to je značilo i obećanje za novo viđenje s rajom u Makarskoj.

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh