IZVRSNA VOŽNJA Biciklistički reprezentativac Ivan Okmažić na Europskom prvenstvu za mlade u Pili potvrdio da je najveća hrvatska nada

IZVRSNA VOŽNJA Biciklistički reprezentativac Ivan Okmažić na Europskom prvenstvu za mlade u Pili potvrdio da je najveća hrvatska nada
Na Europskom prvenstvu u brdskom biciklizmu XCO za mlade (UEC MTB Youth) za 2019. održanom u Pili (Italija) od 20. 8.- 24. 8., u kategoriji do 17 godina (15/16 god.), u timu s Franom Bošnjakom i Anjom Nadu i pratnji izbornika Pave Roseta i potpori Eme Filipović, nastupio je Makaranin Ivan Okmažić, najveća nada hrvatskoga biciklizma.

Neposredno nakon povratka s Europskog olimpijskog festivala mladih u Bakuu, gdje je kao jedini hrvatski biciklist ostvario izuzetni uspjeh kao najmlađi biciklist s 26. mjestom, ovo je bio novi izazov za novu kategoriju u brdskome biciklizmu (XCO), gdje se u friškoj kadetskoj kategoriji cijelu godinu „pripetaje“ s godinu dana starijim Franom Bošnjakom.

- Ovo natjecanje ima specifičnost nastupa, jer se u tročlanoj ekipi mora nalaziti i ženski član, što prošle godine Ivan na istom Prvenstvu uzrasta U15, Ivan nije imao (ali je napravio izvrstan rezultat kao individualac od samog starta).

U timskom nastupu (pri kojem se što boljim zbirnim rezultatom omogućuje bolja startna pozicija za individualni nastup nekoliko dana poslije 24.), ekipa je od 102 prijavljena tima u ukupnom poretku došla 23. – (Ivan 13:57, Anja 15:25 i Fran 13:33), zbirno 43:56. Najbolji timovi su bili Italija D, Italija C i Danska, iz koji će se timova ostvariti pobjednici, ističe Nenad Židić, tajnik BK Makarska.

Na individualnom nastupu Ivan je odvozio nevjerojatnu dobru utrku te od 212 biciklista na startu (od kojih je po mokrom i blatnjavom vremenu odvozilo 193) nakon 4 kruga na cilju bio 39. s 54:41,40, dok je Fran Bošnjak bio 40. s 54:46,65. Ukupni pobjednici su 1.Gustav Pedersen (DAN),2.Emil Hercog (GER)i Michael Picis (ITA).

Kako se voze kategorije 15/16 u kadetima, a Ivan će u prosincu napuniti 15 godina života, može se predočiti kakav je to uspjeh po kojem je i ovom prilikom on bio jedan od najmlađih biciklista u kategoriji.

Anja Nadu je odvozila isto odličnu utrku i bila 35. s 50:33,60 za tri kruga, od 110 prijavljenih, s tim da je trku završilo njih 100. Prvoplasirana kadetkinja je bila Lea Huber, 2. Aneta Novotna (Češka) i 3. Noelle Ruetschi (CH). U preostalom dijelu natjecanja za Kup u XCO i cestovnom dijelu Ivan će nastupit s Klubom u Istri i na Braču.

- S obzirom na rezultate Ivane Okmažića od prije nekoliko tjedana, kada je osvojio naslove cestovnog kadetskog prvaka (u cestovnom biciklizmu i kronometru), nastupu na Evropskom olimpijskom festivalu za mlade (EYOF) u Baku, kao jedini hrvatski biciklist među 54 mlada sportaša iz 10 sportova, te kao najmlađi biciklist među 90 osvaja 26. mjesto, smatramo da je ovo najveći uspjeh tako mladog sportaša u povijesti BK Makarska, a i hrvatski biciklizam nije davno imao takve rezultate – ponosno ističu u Biciklističkom klubu Makarska.

 

J.M./BK Makarska

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh