NOĆ KALALARGE RAZVESELILA SVE GENERACIJE Po domaću se igralo, pjevalo, guštalo u delicijama i umjetnosti

NOĆ KALALARGE RAZVESELILA SVE GENERACIJE Po domaću se igralo, pjevalo, guštalo u delicijama i umjetnosti
S prvim sumrakom, a u nekim starim vremenima to je bio kraj dječje igre, Noć Kalalrge vratila je sjećanje na drevnu Makarsku, samo što su se sada najmlađi pozivali da svoju spretnost pokažu u ‘karike na marike’ i za to budu nagrađeni. Joško Marče na prepoznatljiv način vodio je ovo staro nadmetanje, a kojemu nisu odoljeli ni odrasli, bio je prvi susret s tradicionalnom manifestacijom u kojem je Makarska sinoć živjela. Sve su začinili zvuci Gradske glazbe Makarska, a malo dalje bend ‘Posljednja šansa’ donio je plesni ritam.

Domaće i furešte u Noći Kalalarge čekala su još brojna iznenađenja, samo se valjalo ‘probiti’ do kraja stare ulice.

Uz Grad Makarsku organizator makarska Turistička zajednica srdačnu dobrodošlicu iskazivala je čašom vina, mirisale su fritule Yeti, Društvo prijatelja Hajduka mamilo je rižotom, vonj pršuta i sira bio je neodoljiv, caklili su se likeri, mogla se kušati torta makarana i ostale slastice, kupiti knjiga, suvenir, eko kozmetika. Makarski Tempet na svom štandu nudio je majice i torbe ‘Metno’, a mogle su se kupiti iz ruku malih Makarki odjevenih u nošnju. Udruga “Sunce” donijela je obilje suvenira, a zanimljivo osmišljena pozivnica za vjenčanje znak je da u njihovim radionicama ima puno kreativnosti.

Ljubitelji fotografije bili su iznenađeni izložbom na otvorenom. ‘Naš kraj’ s dvadesetak fotografija otkrio je da je dr. Darko Granić ne samo liječnik, već ima osjećaj za posebno i lijepo. U tom ‘filmu’ je već dvadesetak godina, i na prijedlog ‘Fotona’ odlučio je predstaviti svoj život s objektivom. –Drago mi je da se ljudima sviđa jer to radim sa srcem. Nakon ovog prvog javnog predstavljanja fotografije će uljepšati čekaonicu moje podgorske ordinacije – otkrio nam je. Na svoj umjetnički način vizualnom projekcijom predstavila se Lina Rica.

Kalalarga je do kasnih noćnih sati disala životom u kojem je svatko mogao guštati na svoj način. Potiho se čula pjesma klape Srdela, zapjevali su Vokalna skupina FA “Tempet”, Zbor umirovljenica “Marineta”, HKD “Napredak”.

I dok je pučka fešta u staroj makarskoj ulici stalno otkrivala nova iznenađenja klapa Contra, inače prošlogodišnji pobjednik Festivala klapa uz mandoline i gitare, ispod tiramola koji je podsjećao na davne ljetne večeri, pjesmom je zagrlila noć u kojoj je Kalalarga, pretvorena u najljepši mravinjak, još dugo bila poželjno mjesto za doživjeti Makarsku na drugačiji način.

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh