KRUNA 15. FESTIVALA KLAPA UZ MANDOLINE I GITARE Kaše u Dubrovnik ponijela peto zlato, miljenik publike Contra, a Petrunjela himna klapske pjesme

KRUNA 15. FESTIVALA KLAPA UZ MANDOLINE I GITARE Kaše u Dubrovnik ponijela peto zlato, miljenik publike Contra, a Petrunjela himna klapske pjesme
U zagrljaju Kačićeva trga, kojim je vizualno postala pozornica Ljetnog kina na jednu večer, Makarska je bila ispunjena feštom klapske pjesme.

Na velikom jubileju 15. Festivalu klapa uz mandoline i gitare očuvanje tradicije i ljepotu pjevanja slavilo je jedanaest klapa, a nagradama su okrunjeni najbolji.

Publika je odlučila da epitet prve pripada splitskoj klapi Contra, a nagradu violinski ključ uručila im je u ime sponzora Kavane Romana Zora Brkić.

Stručni žiri imao je pune ruke posla. Nakon vijećanja zlato u obliku keramičke lampe s grbom grada Makarske, rad umjetnice Ivane Brkić, klapi Kaše uručio je gradonačelnik Jure Brkan. Inače ovo je njihova peta pobjeda u Makarskoj. Zlatnom plaketom još je nagrađena klapa Subrenum iz Župe dubrovačke te Contra.

Za ovu dubrovačku klapu, a kažu da je lukobran klapske pjesme, vezano je još jedno slavlje.

– U telefonskoj anketi publika koja je pohodila dosadašnjih četrnaest festivala najboljom pjesmom ocijenila je “Petrunjelu” klape Kaše – zadovoljno je objavio Vedran Buble, direktor Festivala. Čestitala im je i uručila priznanje Iris Buble, supruga direktora Festivala, jer je ideja potekla od nje. “Petrunjelu” je na kraju klapske fešte publika zapjevala u glas s laureatom.

Klape Kumpanji, Tramuntana, Niko, Srdela, Bonaca nagrađene su broncom, a srebro je ovog puta izostalo prema ocjeni glasa struke u kojem su bili maestri Duško Tambača i Mojimir Čačija, prof. Rozarija Samodol, koja je od početka Festivala u stručnom žiriju, prof. Smiljan Radić i prof. Ivana Kenk Kalebić.

Otvarajući jubilarno slavlje klapske pjesme voditeljica Lejdi Oreb podsjetila je da je visoka pokroviteljica predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a u čije ime je srdačnu dobrodošlicu iskazao gradonačelnik Jure Brkan naglasivši značaj i bogatstvo klapske pjesme za kulturu i kao turističku prepoznatljivost. Pokrovitelji Festivala su Grad Makarska i makarska Turistička zajednica.

Festival klapa uz mandoline i gitare koji su s nestrpljenjem čekali Makarani i gosti nije zaboravio na zaslužne, drage ljude. Oliverove pjesme su pjevale klape i gost večeri kanautor Hari Rončević. Publika je pljeskom iskazala zahvalu na spomen imena Joška Buble, prvog voditelja klape Srdela 1967. godine. Sin Vedran Buble predajući se Festivalu već desetljeće i pol, na veličanstven način čuva sjećanje na oca, nezaboravnoga meštra Bublu.

 

Jasna Morović/IvoR

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh