ADRION – SRCE PLANINE U ZNAKU NOĆI ŠIŠMIŠA Najmlađi Makarani leteće sisavce doživjeli kroz malu školu i igru

ADRION – SRCE PLANINE U ZNAKU NOĆI ŠIŠMIŠA Najmlađi Makarani leteće sisavce doživjeli kroz malu školu i igru
U obilježavanje Međunarodne noći šišmiša uključila se Javna ustanova Park prirode “Biokovo” i 30. kolovoza u svom Prezentacijskom centru Adrion- srce planine prvi put organizirala zanimljiv program, a sve kako bi pomogla u podizanju svijesti javnosti o potrebi očuvanja i zaštite letećih sisavaca koji imaju nezamjenjivu ulogu u očuvanju prirodne ravnoteže u ekosustavima. Riječi dobrodošlice uputio je ravnatelj Velimir Vidak Buljan.

Na području Biokova dosad je zabilježeno 13 vrsta šišmiša. Činjenica da imaju samo jednog mladunca tijekom jedne sezone, čini ovu skupinu životinja tako osjetljivom, osobito zbog gubitka staništa uvjetovanog djelovanjem čovjeka (prekomjerno krčenje šuma, korištenje pesticida i zaštitnih sredstava u poljoprivredi) i razvojem civilizacije. Šišmiše je zabranjeno hvatati, uznemiravati i ubijati, a osobito za vrijeme hibernacije i razmnožavanja ne smije ih se ometati jer stres može dovesti do nepotrebnog trošenja energije i uginuća jedinki.

U noći posvećenoj očuvanju šišmiša predavanje ‘Noćni letači’ održala je Vida Zrnčić, mag. oecol. et prot. nat.

Najmlađe Makarane oduševio je Batman party – zabavno- plesni show za djecu koja su mogla nešto kasnije doživjeti šišmiše BAT detektorom.

Međunarodna noć šišmiša u organizaciji JU Park prirode Biokovo završila je na zabavan način. Djeca su se igrala, istraživala, a kućama ponijela šišmiše izrađene u tehnici origami.

 

 

 

J.M./IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh