MARIJANSKO SVETIŠTE VEPRIC Rijeka hodočasnika slavi blagdan Male Gospe

MARIJANSKO SVETIŠTE VEPRIC Rijeka hodočasnika slavi blagdan Male Gospe
Proslavljen  je blagdan Male Gospe koji se slavi 8. rujna kao rođendan Majke Božje. Tradicionalno u marijanskom svetištu Vepric u Makarskoj, koje je 1908. osnovao fra dr.Juraj Carić, na uočnicu blagdana je središnje slavlje.

Ove godine svečanu koncelebriranu svetu misu i veličanstvenu procesiju kroz svetište na uočnicu blagdana predvodio je nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije uz splitsko- makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, mons. Pavla Banića, dekana Makarskog dekanata, upravitelja svetišta Vepric don Miju Šurlina i više desetaka svećenika.

Kao i svake godine već više od stoljeća mnoštvo vjernika Splitsko -makarske nadbiskupije, neretvanskog kraja, Zagore, Hercegovine i udaljenijih krajeva, te brojni ovdašnji turisti okupili se u svetištu Vepric na tradicionalnoj središnjoj proslavi blagdana Male Gospe. Procijenjeno je kako je bilo oko osam tisuća vjernika sinoć koji su zajedno sudjelovali u svetoj misi i veličanstvenoj procesiji s upaljenim svijećama i pjesmom posvećenoj Mariji.

“Suvremeni svijet gubi se u anonimnosti mase u kojoj postaje običan broj u društvu, a često i u Crkvi. Suvremeni čovjek gubi osjećaj za svoje korijene, ne zanima ga prošlost, sve više postaje anonimac u društvu anonimnih, a Bog je svakoga od nas imenom prozvao. Marija nam ukazuje na važnost naših korijena i potiče nas da tome posvetimo malo više pozornosti i ne zaboravljamo one koji su živjeli prije nas jer od nas svijet ne počinje. Mi samo nastavljamo. Slavlje Marijna rođenja potiče nas zahvaliti Gospi i klicati od radosti jer zahvaljujući njezinom -neka mi bude- čovječanstvo ima nadu. Zato kršćani slave svetkovine Nebeske Majke i rado hodočaste njezina svetišta. Marija nam je dala nadu. Ona je naša nada, zvijezda zornica naše povijesti. Ona je dragulj Lijepe Naše i ufanje naše budućnosti o čemu svjedoče brojni spomenici na kamenu i zidovima, na platnu, u stihovima, prozi, u glazbi i molitvu, a nadasve duša i pobožnost puka što se osjeća i večeras ovdje i u svim našim svetištima diljem Lijepe Naše. Brojna su svetišta Marijna povezivala naše ljude i ta su svetišta živa krunica našeg narodnoga bića” – istaknuo je u propovijedi nadbiskup mons. Želimir Puljić izrazivši oduševljenje svetištem Vepric u kojem je sinoć prvi put predvodio slavlje za blagdan Male Gospe.

Nadbiskup mons. Marin Barišić je poručio vjernicima : “Neka slavlje rođendana Majke Marije bude jedno ohrabrenje svima nama.”Danas na sam blagdan jutarnje mise u svetištu su u 7, 9 i 11 sati dok je poslijepodnevnu misu predvodio fra Domagoj Ruje, prof. na Katoličkom bogoslovnom fakltetu u Splitu. Iza ove mise također slijedila je skraćena procesija kroz svetište .

Proslava blagdana Male Gospe u svetištu Vepric otpočela je 29. kolovoza devetnicom podsjetio je don Mijo Šurlin, upravitelj svetišta Vepric, koji je zahvalio svima koji su pridonjeli dostojanstvenoj i svečanoj proslavi, ponajprije kroz molitvu za blagdan Male Gospe. Pjesmom je proslavu uveličao Župni zbor iz Kaštel Gomilice.

 

 

Tekst i foto Janja Glučina

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh