IZLOŽBA IGORA DRAGIČEVIĆA ‘ŠTEP ZLATNE IGLE’ ZA 4O.GODIŠNJICU, U GALERIJI GOJAK DO 10. LISTOPADA ‘Za moj put u grafiku nadahnula me utroba zemlje koju sam promatrao kao dijete gledajući iz obiteljske kuće Metalplastiku’

IZLOŽBA IGORA DRAGIČEVIĆA ‘ŠTEP ZLATNE IGLE’ ZA 4O.GODIŠNJICU, U GALERIJI GOJAK DO 10. LISTOPADA ‘Za moj put u grafiku nadahnula me utroba zemlje koju sam promatrao kao dijete gledajući iz obiteljske kuće Metalplastiku’
Galerija ‘Gojak’ do 10. listopada je u znaku velikog makarskog i hrvatskog umjetnika Igora Dragičevića koji svojom samostalnom izložbom ‘Štep zlatne igle’ zaokružuje četiri desetljeća umjetničkog djelovanja.

Veliko zanimanje likovna publika pokazala je za pedesetak Dragičevićevih grafika koji su svojevrsni memento njegovoj rodnoj Makarskoj, a nastajale su od 1978. godine.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Jure Brkan istaknuo je kako je Makarska jedan od rijetkih gradova koji ima ovako značajnog umjetnika, a njegove grafike mogu se naći na svim stranama svijeta. –Makarska iskreno zahvaljuje na plodnom radu, na djelima koja će nastaviti živjeti i poslije nas – poručio je Brkan.

Ravnatelj Galerije Gojak Josip Karamatić istaknuo je kako je Dragičević uistinu veliki umjetnik, grafičar nadasve, odan svom zavičaju. Stoga je izložba svojevrsni memento njegovoj rodnoj Makarskoj koju se može doživjeti kroz motive plaže, mora, borova, Osejave, Sv. Petra… Istaknuvši pokroviteljstvo Grada Makarske nad ovim velikim kulturnim događajem, inače četvrtom izložbom u okviru ovogodišnjeg Makarskog kulturnog ljeta, naglasi je da su realizaciju izložbe i Monografije pomogli Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica grada Makarske, Općina Tučepi i Apfel d.o.o. Makarska.

-Za mene je ovo veliki dan, i zato hvala svima koji ste došli pogledati moju izložbu, i onima koji su je realizirali i omogućili. Sve vas volim i poštujem – kazao je Dragičević, iza kojega je 20 samostalnih i 100 skupnih izložbi.

Veliki makarski umjetnik u svijet grafike krenuo je u Zagrebu, ali tu se nisu ispunila njegova očekivanja. Studentski put vodi ga u Sarajevo. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odjel grafike, u klasi prof. Dževada Hoze diplomirao je 1978. godine. 1989. godine, magistrirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Boška Karanovića. Predaje grafiku i crtež na ALU Sveučilišta u Mostaru na Širokom Brijegu u statusu redovitog profesora.

Igor Dragičević na izložbi je otkrio i neke zanimljivosti sa svog umjetničkog puta i kako je uopće osjetio svoju bliskost sa svijetom grafike.- Bilo je to još u djetinjstvu. Živjeli smo preko puta tvornice Metalplastika. Kao dijete promatrao sam radnike, upijao boje, doživljavao bogatstvo utrobe zemlje. Znao sam poslije ako krenem u umjetnički svijet grafika će biti moj izbor. Na tom putu iz svih krajeva gdje sam živio i prolazio crpio sam nadahnuće. Pri tome želim istaknuti jednu posebnu osobu. To je Ivo Ivica Batinić s kojim sam odgledao brojne filmove, a svaki od njih hranio je maštu i širio doživljaje i spoznaje. Neke su pretočene i u moje grafike, bio je iskren ovaj značajni makarski i hrvatski umjetnik čija djela Makarani i svi poklonici lijepog i posebnog imaju u svojim domovima. Njegovo nadahnuće su i studenti kojima otkriva ljepotu izražaja kroz stvaralaštvo u grafici.

Promatrajući ”Makarska’, ‘Cvijet’, ‘Sunce se skrilo’, ‘Zagrljaj’, ‘Zid’ ‘Svi na more’…osjeća se kako Dragičevićeve grafike dišu svakodnevnim životom koji ponekad držimo po sebi razumljivim. Međutim, umjetničko bilo na velikom platnu svojim treptajima zaustavlja nas i poziva na razmišljanje, pronalaženje dubljih odgovora na pitanja koja ostavlja ‘Štep zlatne igle’.

 

Jasna Morović/Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh