UPRIZORENJE POMORSKE BITKE HRVATA I MLEČANA IZ 887. Tisuće posjetitelja uživalo u spektaklu

UPRIZORENJE POMORSKE BITKE HRVATA I MLEČANA IZ 887. Tisuće posjetitelja uživalo u spektaklu
Pravi spektakl u okviru proslave Dana HRM priređen je sinoć na gradskoj rivi, koji je okupio više tisuća posjetitelja. Uprizorenje pomorske bitke neretvanskih Hrvata i Mlečana iz 887. što za Dan HRM organiziraju Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske, koje iz godine u godinu privlači sve veći broj i sudionika i posjetitelja uistinu je oduševilo svojom atraktivnošću. Uz miris baruta, dim, svjetlosne i zvučne efekte, hrabri hrvatski mornari iz Makarske, Krvavice, Omiša, Komina, Župe Dubrovačke i Tučepi na brodicama, daleko skromnijim od broda iz flote Mlečana, pobijedili su nadmoćnijeg neprijatelja. Tu pobjedu Makarska slavi 18. rujna kao Dan HRM. Slavlje je sinoć kulminiralo kada je na pozornicu na Velikom mulu doveden zarobljeni dužd Petar Kandijan pred sud samog kneza Branimira. Ritam slavlju začinili su i Karlovački bubnjari, a pobliže o tome što se točno slavi i kako je to bilo 887. brojne posjetitelje podsjetio je Dražen Kuzmanić, v.d. pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Grada Makarske, ovaj put u ulozi voditelja proslave.

„U podnožju Biokova, kod Makarske, u bitki nazvanoj Mucules, Neretvani su 18. rujna nanijeli Mlečanima katastrofalan poraz. Neretvanski su gusari tom prilikom porazili mletačku vojsku na čelu sa Duždom Petrom Kandijanom. Poslije te bitke Mlečani su morali plaćati danak u zlatu kako bi njihovi brodovi mogli ploviti u miru. U spomen na tu važnu bitku u novoj hrvatskoj državi 18. rujna slavi se kao Dan Hrvatske ratne mornarice.“

Veselje i zabavu ove večeri na velikom mulu gdje je s jedne strane bio usidren ratni brod HRM DBM-81 Cetina,a s druge strane mula se vodila pobjednička bitka, što se moglo vidjeti i na velikom ekranu na pozornici, pridonijele su mažoretkinje iz Krvavice, Karlovački bubnjari, Gradska glazba Makarska, Puhački orkestar iz Vukovara i mnogi drugi. Kako se mornari i gusari ne bi oteli kontroli, a da se istovremeno zabave pobrinuo se Tonči Lalić iz TZ grada Makarske pod čijim se budnim okom bitka odvijala.

Brojni posjetitelji kako to na svakom slavlju biva imali su prigodu okrijepiti se hranom i pićem na rivi uz bogatu ponudu delicija koje su ponudili članovi MK Sv. Jure, RK Makarska rivijera i drugi. Bilo je morskih plodova, ribe s gradela, gulaša, pršuta, sira, grožđa…

Komentar posjetitelja –kakva sjajna večer -najbolje govori koliko je ovaj događaj spektakularan i zanimljiv. Stoga ne čudi što mnogi gosti nepropuštaju svake godine upravo za Dan HRM doći u Makarsku i ludo se zabaviti.

 

Janja Glučina /IvoR

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh