Organizacija zabave u Makarskoj– dugoročno rješenje Ramova

Sezona još teče punim tempom, ali kako je njezin kraj bliže to čim prije treba podsjetiti na probleme bez kojih bi morali dočekati već sljedeće ljeto. Kao i ranijih godina svjedoci smo negodovanja stanara stare gradske jezgre, ali i onih koji stotinjak metara dalje, zbog nesnosne buke koja dolazi iz kafića i disco barova u sitne sate. Bilo je ove sezone kažnjavanja, zatvaranja i skraćenja radnog vremena jer se odluke o radnom vremenu i  razini buke nisu poštivale. No sve je to gašenje požara vele neki. Nije lako pomiriti zahtjeve turista i naše mogućnosti, priznat će upućeni, ali gradske odluke se moraju poštivati, a interesi izbalansirati.

Makarska jest destinacija koju mladi biraju za odmor upravo zbog dobre zabave, ali gledano očima ljudi koji ovdje žive i moraju spavati kako bi funkcionirali taj provod i zabavu treba izmjestiti iz centra grada. Gdje, to treba odlučiti Grad i svi relevantni u turizmu; Turistička zajednica, iznajmljivači, hoteli, turističke agencije… .

Svi oni trebali bi sjesti za isti stol i zajedno donjeti zaključak o najboljem rješenju.  Trebaju najprije raspraviti je li interes i politika grada da gosti bježe zbog buke. Kako   održavati razinu buke i istodobno omogućiti gostima zabavu. Ono što aktualna vlast poduzima sada je kontrola poštivanja gradskih odluka i već su građani zadovoljniji.  „Svaka jedinica lokalne samouprave donosi i ima odluke kojma su definirana ponašanja koja podliježu sankcijama i to nije nikakva represija. No, činjenica je da se prije nisu primjenjivale sve mogućnosti koje daju gradske odluke, a mi se prvenstveno moramo držati gradskih odluka. Grad je taj koji vodi politiku i iznad svih događanja se moraju poštivati gradske odluke, ističe  Lori Veličković makarska dogradonačelnica.

Naglašava kako bi o strateškom rješenju izmještanja i organizacije noćne zabave za mlade uistinu trebali zajedno sjesti Grad i TZ-a, privatni iznajmljivači, hoteli, agencije i  iznaći najbolje rješenje. Ako jesmo i želimo da grad Makarska ostane grad zabave  moramo odlučiti koja je to zabava i gdje će se održavati kako ne bi štetila ostalim  građanima i njihovim gostima. Ideja gradonačelnika Tonča Bilića koju podržava i Ministarstvo turizma je da Ramova bude centar zabave. To je nešto fenomenalno, složio se i sam ministar Lorencin. Samo pri tome treba zaštiti prostor i osmisliti ga za u tu svrhu, a omogućiti  mladima zabavu. Trebalo bi  šetnicu produljiti, izgraditi infrsatrukturu. -I prijašnja vlast je o ovome  razmišljala, ali se sve razbije, imam osjećaj, na određene privatne interese. Bit će tu pritisaka, podcrtava Veličković. Ali, grad Makarska treba ustrajati jer neobično je da u sred grada imamo zabavu do četiri ili pet sati ujutro premda i dalje želimo ostati grad kojeg će mladi birati za odmor zbog dobre zabave!   

Piše Janja Glučina/ Foto M.P.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh