DANI INDIJSKE KULTURE U MAKARSKOJ Impresionirali publiku tradicionalnim plesom “Manipuri Folk Dance”

DANI INDIJSKE KULTURE U MAKARSKOJ Impresionirali publiku tradicionalnim plesom “Manipuri Folk Dance”
U organizaciji Veleposlanstva Republike Indije i Grada Makarske, a u sklopu 1. Festivala Indije u Hrvatskoj,  sinoć je u dvorani Arte održan nastup plesne grupe iz Indije. Impresivan nastup plesne skupine s istoka Indije iz pokrajine Manipur pratio je i veleposlanik Republike Indije, njegova ekselencija Arindam Bagchi. Mladi plesači u tradicionalnim nošnjama predstavili su ljepotu svojeg plesa “Manipuri Folk Dance”.

Goste iz Indije u ime Grada Makarske, njegovu ekselenciju Arindama Bagachija i njegovu suprugu Ananya pozdravio je zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić izrazivši nadu da će suradnja Makarske i Veleposlanstva Indije biti i veća i plodonosnija.

Na pozornici dvorane Arte, plesna skupina Indije, iz Centra za mlade i kulturne aktivnosti predstavila je svoj tradicionalni ples “Manipuri Folk Dance”, približivši makarskoj publici kreativnu stranu indijske kulturne baštine. Riječ je o indijskom plesu koji karakteriziraju lagani grandiozni pokreti, a povezani s religijskim hinduističkim praksama.

Veleposlanik Arindam Bagchi zahvalio Makarskoj na gostoljubivosti i sve čvršćoj suradnji

Njegova ekselencija veleposlanik Arindam Bagchi na hrvatskom je jeziku pozdravio publiku izrazivši zadovoljstvo zanimanjem u Makarskoj za indijsku kulturu. Zahvalio je Gradu Makarskoj i publici na gostoljubivosti.

“Moja supruga Ananya i ja počašćeni smo svojim prvim dolaskom u Makarsku. Svi nam savjetuju da dođemo u srpnju i kolovozu, međutim mi u Indiji imamo dovoljno toplote tako da nam je dolazak u rujnu u Makarsku pun pogodak! Posebno me raduje vaš odaziv u ovolikom broju i što ćete slušati i pogledati jedan nastup indijskog narodnog plesa. Sretan sam što je ovoliko ljudi pokazalo zanimanje za ovaj indijski događaj. Bilo je gostovanja iz Indije ovdje i ranije i raduje što možemo računati na potporu grada Makarske”, kazao je veleposlanik Bagchi. Zahvalio je gradu domaćinu na organizaciji i dobrodošlici i dogradonačelniku Draženu Nemčiću za njegovu prisutnost.

“Važno nam je organizirati različite kulturne događaje u suradnji s lokalnim zajednicama. Ovaj događaj čini posebnim to što je dio Festivala Indije koji se već održavao u Hrvatskoj kroz ovu godinu. Zahvaljujući Festivalu Indije drago nam je što smo uspjeli ovdje pozvati grupu s istoka zemlje iz pokrajine Manipur. Zahvaljujem Ministarstvu kulture Republike Indije koje je omogućilo ove događaje. Festival će se nastaviti kroz nastupe naših pjevača i plesača, održat će se i druga događanja. Ove godine imali smo u ožujku prvi posjet indijskog predsjednika.To je omogućilo novo povezivanje dviju država RH Hrvatske i Indije. Organiziramo i Yoga dan svake godine u čemu nas Makarska podržava već nekoliko godina. Ove godine u Hrvatskoj ćemo obilježiti 150 godina rođenja Mahatme Gandhija i tim povodom otkriti njegovu bistu u Zagrebu na Bundeku 2. listopada kada je njegov rođendan”, najavio je veleposlanik Bagchi.

U zahvalnost na sjajnom nastupu kojim prezentiraju indijsku kulturnu baštinu voditelju plesne skupine supruga veleposlanika, gospođa Ananya uručila je cvijeće i zahvalila.

Dolazak gostiju iz Indije nastavak je suradnje koja traje od 2016. Grad Makarska od tada sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana yoge, a prošle godine u Makarskoj su organizirani prvi Dani indijske kulture gdje je makarska publika imala priliku uživati u indijskim filmovima, saznati nešto novo o indijskoj medicini te kušati neke nove okuse, podsjetili su  domaćini ove večeri koja će ostati zapamćena po impresivnom nastupu plesača iz Indije.

J.Glučina /Ž.Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh