OBAVIJEST GRAĐANIMA Mjere uklanjanja palmi zaraženih crvenom palminom pipom u privatnim dvorištima

OBAVIJEST GRAĐANIMA Mjere uklanjanja palmi zaraženih crvenom palminom pipom u privatnim dvorištima
Crvena palmina pipa (Rhynchophorus ferrugineus) invazivni je štetnik koji na najagresivniji način napada palme. Na prostoru Grada Makarske utvrdili smo prisutnost štetnika na velikom broju stabala palma u privatnim dvorištima.

Zaražene palme ‘liječe’ se biološkim i kemijskim metodama, ovisno o fazi zaraze. Ako se pipa nije jako razmnožila, za palmu još ima šanse za oporavak. U suprotnom, cijela palma propadne zbog najezde stotina i stotina ličinki. Crvena palmina pipa nema prirodnog neprijatelja i jedini pravac u kojem se može djelovati je preventiva.

Zaraženim palmama treba stručan tretman, jer se kroz prošla iskustva dokazalo kako nestručno tretiranje može prouzročiti samo veću štetu. Naime, pogrešan način rezanja palmi može lako proširiti nametnika, dok se krivom primjenom kemijskih sredstava ugrožava eko-sustav.

Sukladno Zakonu o biljnom zdravstvu (»Narodne novine«, br. 75/05 i 55/11) vlasnici palmi u okućnicama sami snose troškove nastale provedbom fitosanitarnih mjera (krčenje i uništenje palmi, dendrokirurgija i tretiranje), dok troškove provedbe navedenih fitosanitarnih mjera na javnim površinama snose jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Na stranici Ministarstva poljoprivrede se nalazi Akcijski plan za suzbijanje i sprječavanje širenja crvene palmine pipe u kojem je opisan način uklanjanja i uništenja palmi te način tretiranja kemijskim i biološkim sredstvima

Zaražena stabla su zbog suhoće i krhkosti lako lomljiva i kao takva predstavljaju opasnost za građane i njihovu imovinu.

Grad Makarska u cilju smanjenja širenja crvene palmine pipe ili palminog drvotoča osigurati će površinu za odlaganje ostataka infektivnih dijelova stabala nakon uklanjanja zaraženih stabala sa privatnih površina. Upozoravamo vlasnike zaraženih stabala da su se obvezni pridržavati mjera za suzbijanje širenja zaraze. Jedna od osnovnih mjera suzbijanja zaraze je pravilno zbrinjavanje posjećenih stabala koji se u što kraćem vremenu moraju propisno uništiti.

Obzirom na nadolazeći period jesenskih vremenskih uvjeta molimo Vas da obvezu uklanjanja opasnih, zaraženih stabala shvatite kao neophodnu žurnu mjeru.

Prijave radova i odvoza infektivnih dijelova prijavite na besplatan broj Gradskog centra Osejava 08000112 koji će obavijestiti gradsko Komunalno redarstvo čiji službenici će izvršiti preliminarni nadzor i dati upute građanima o daljnjim mjerama, stoji u priopćenju Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Grada Makarske.

 

 

www.makarska.hr/arhiva MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh