JU PARK PRIRODE “BIOKOVO” ORGANIZIRA ZNANSTVENO-STRUČNU KONFERENCIJU ‘Status balkanske divokoze u RH s posebnim osvrtom na Biokovo’ 1. i 2. listopada

JU PARK PRIRODE “BIOKOVO” ORGANIZIRA ZNANSTVENO-STRUČNU KONFERENCIJU ‘Status balkanske divokoze u RH s posebnim osvrtom na Biokovo’ 1. i 2. listopada
Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Zavodom za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju organizira Znanstveno – stručnu konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Status balkanske divokoze u RH s posebnim osvrtom na Biokovo“ u trajanju od 1. do 2. listopada 2019. godine. Na konferenciji se očekuje do 70 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije.

Prvi dan skupa održat će se u aparthotelu Miramare u Makarskoj s početkom u 10 sati, a drugi dan planiran je terenski obilazak Biokova.

- Budući da su na području Parka prirode “Biokovo” rađena znanstvena i stručna istraživanja divokoze, želja nam je da se na ovoj konferenciji znanstvenoj i stručnoj zajednici te zainteresiranoj javnosti predstave neka novija značajnija istraživanja o divokozi kako na području Parka prirode “Biokovo”, tako i na području Republike Hrvatske te u inozemstvu -ističe Ivana Gabrić, dipl. ing. biol., stručna suradnica biologinja-ekologinja Javne ustanove „Park prirode Biokovo“. Podsjeća da je divokoza autohtona vrsta u RH i istaknuti dio njezine prirodne baštine. Genetske analize jasno ukazuju na postojanje alpske i balkanske podvrste divokoze u RH, no balkanska divokoza službeno nije prepoznata iako se nalazi na području Biokova i Dinare. S obzirom na potencijal staništa, brojnost balkanske populacije divokoze izrazito je malena. Uzimajući u obzir negativni utjecaj raznih prirodnih i antropogenih čimbenika, populaciji su potrebne kvalitetnije mjere zaštite u svrhu očuvanja podvrste. Populacija balkanske divokoze (Rupicapra rupicapra balcanica) u Parku prirode “Biokovo” smatra se stabilnom i vijabilnom, a procjena njene brojnosti je oko 400 jedinki. Biokovska populacija balkanske divokoze posebno je značajna, stoga je potrebno posvetiti posebnu pažnju njenom očuvanju.

 

J.M./Stipe Srzić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh