GALERIJA GOJAK ORGANIZIRALA 16. LIKOVNU KOLONIJU Kroz slikarska platna trag u Makarskoj ostavlja 13 umjetnika

GALERIJA GOJAK ORGANIZIRALA 16. LIKOVNU KOLONIJU Kroz slikarska platna trag u Makarskoj ostavlja 13 umjetnika
Više od desetljeće i pol umjetnici iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine s nestrpljenjem čekaju konac rujna kada će sudjelovati na Likovnoj koloniji koju organizira Gradska galerija Antuna Gojaka, a pod pokroviteljstvom Grada Makarske i makarske Turističke zajednice.

Tako ovaj vikend pod svodovima i u dvorištu Galerije Gojak na 16. Likovnoj koloniji svoju inspiraciju na slikarska platna prenosi 13 umjetnika koji će Galeriju obogatiti za tridesetak likovnih djela.

Jasmina Runje, Cella Anita Celić, Jelena Grgić, Elvedina Hrustanović Šehić, Antonija Modrušan, Zdenka Bilušić, Katarina Urem i Lili Gluić, te slikari Damir Kopić, Ivan Perak, Trpimir Grgić, Almir Šehić i Tihomir Razum nadahnuti su gradom, Bikovom, morem i svime onim što je umjetnička inspiracija.

- Divno mi je u Makarskoj. Biokovo me uvijek nadahnjuje svojom čarobnom ljepotom. Do sada sam slikala Kačićev trg, crkvu sv. Marka, ljude na klupi… Na mojim slikama ponovno će biti prepoznatljivi gradski motive – odaje nam Šibenčanka Zdenka Bilušić kojoj je ovo već sedmo sudjelovanje na Koloniji.

Iz istog grada, ali prvi put na likovnom okupljanju u Makarskoj je Katarina Urem. No, već na prvi dojam Biokovo je osvojilo i svoje nadahnuće prenijet će na slikarsko platno.

Supružnici Elvedina Hrustanović Šehić i Almir Šehić iz Travnika već treću godinu sudjeluju na Likovnoj koloniji. Puni su riječi hvale za organizatore, a Makarska ih je osvojila svojom srdačnošću i ljepotom.

Prije dva desetljeća Zagrepčanin Damir Kopić je u Galeriji Gojak imao svoju prvu samostalnu izložbu nakon diplomiranja. Njegov slikarski opus bogat je, a u centru su motivi školjka i riba. Povezanost s morskim svijetom ogleda se na novom slikarskom platnu koje nastaje u prostoru Galerije Gojak.

Čaroban svijet u Makarskoj otkrio je još jedan Zagrepčanin Tihomir Razum. Biokovo će ovaj umjetnik osvojiti svojim kistom.

- U Makarskoj se osjećam kao domaći. Tu sam već nekoliko godina na slikarskoj Koloniji. Puno je toga inspirativno, a jedna od slika kojom ću se predstaviti ima stara vrata kao motiv.

- Galerija Gojak je ponosna na svoj projekt, a zadovoljstvo je obostrano jer umjetnici uživaju stvarajući i razvijajući prijateljstvo. Kroz 16 godina Galerija je bogatija za gotovo tristotinjak umjetničkih ostvarenja koje je iza sebe ostavilo osamdesetak sudionika Kolonije jer za mnoge od njih ona je postala nezaobilazan događaj – ističe Josip Karamatić, ravnatelj Galerije Gojak, dodajući da je Likovna kolonija u Makarskoj jedna od rijetkih manifestacija koji ostavlja opipljiv materijalni trag.

 

 

J. Morović/Ž. Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh