MAKARSKA SE UPISALA NA KARTU SVEUČILIŠNIH GRADOVA Svečano otvoreni studij Hotelijerstva i gastronomije pohađa 20 mladih iz Makarske te od Omiša do Ploča

MAKARSKA SE UPISALA NA KARTU SVEUČILIŠNIH GRADOVA Svečano otvoreni studij Hotelijerstva i gastronomije pohađa 20 mladih iz Makarske te od Omiša do Ploča
Samo godinu dana prošlo je od obećanje koje je dao župan Blaženko Boban da će Makarska postati sveučilišni grad, a čime je ispunjena petnaestogodišnja želja Makarana. Zlatnim će slovima u povijesti biti zapisano da je 1. listopada 2019. Sveučilište u Splitu u Makarskoj otvorilo preddiplomski studij Hotelijerstva i gastronomije, a prvu generaciju čini dvadeset polaznika iz Makarske, te od Omiša do Ploča.

Veliki i značajan događaj za Makarsku i splitsko Sveučilište, jedno od ponajboljih u Hrvatskoj i šire, kojim je Makarska ucrtana na kartu sveučilišnih gradova, bio je popraćen svečanošću u hotelu Park. Svojim dolaskom početak prve akademske godine uveličali su svi zaslužni što će u Makarskoj diplomu steći kadrovi koji će biti obogaćeni teorijskim znanjem ali još važnije, odmah spremni za praktični dio, svoje buduće radno mjesto u hotelijerstvu i gastronomiji.

Kako je na početku istaknuo prof. dr. sc. Ivan Pavić, voditelj makarskog studija, ovo je značajan datum da Sveučilište u Splitu i njegovu 45-godišnju povijest. Prvi je put da Sveučilište izlazi iz Splita i ima svoj studij u drugom najvećem gradu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a sve zahvaljujući nastojanju Županije, Grada Makarske i tima sa Splitskog sveučilišta predvođenog rektorom prof. dr. sc. Draganom Ljutićem. Posebno je naglasio da makarski studij čini osobitim, u odnosu na Opatiju i Dubrovnik, organizacija u kojoj je najviše nastave osmišljeno kroz praktični dio, a čime će studenti nakon diplome odmah biti spremni za buduće radne izazove. Istaknuo je velike zasluge župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Jure Brkana, na realizaciji ideje u vrlo kratkom roku, niti godinu dana.

Zaželjevši studentima uspješnu akademsku godinu, te uputivši čestitku njihovim roditeljima, rektor prof.dr. Ljutić je podsjetio da je prije više od tri stoljeća u Makarskoj utemeljen Teološki fakultet, a uskoro će u u zgradi Franjevačkog samostana, nakon potrebnog uređenja, biti studij Hotelijerstva i gastronomije, a do tada svesrdnim razumijevanjem hotela Park i Tonća Kurilja Jabuke, nastava će se odvijati upravo u ovom hotelu. Istaknuo je veliku podršku dr. Marka Ožića -Bebeka, ravnatelja hotela Biokovka i predsjednika makarskog Gradskog vijeća, kao i obećanje Hloverke Novak Srzić, direktorice makarske Turističke zajednice, da će pomoći u svemu što bude trebalo. Dr. Pavić najavio je otvaranje i diplomskog studija, a što bi značilo da kada sve zaživi, u Makarskoj će biti oko pet stotina studenata, a čime se otvara perspektiva otvaranja studentskog doma.

Rektor Ljutić se prisjetio poznatih Makarana koji su ostavili trag, a među njima je istaknuo Antu Novaka, nekada vlasnika poznate konobe, a poslije dok je bio gradonačelnik operativno se zalagao i donio velike pomake u gradu. Istaknuo je i značaj turističkog djelatnika Vedrana Ribarevića, poznatog po stručnošću i sposobnošću u vođenju zahtjevnih poslova u Hotelima Makarska.-  Kao rođeni Šibenčanin, ali makarski zet, kao rektor, sretan sam da je Sveučilište iz Splita otvorilo studij u Makarskoj, i počelo pisanje lijepe stranice budućnosti – poručio je dr. Ljutić.

Brojni uzvanici, među kojima su uz čelnike Makarske i županije, bili predstavnici općina i Turističkih zajednica Makarskog primorja, hotelskih kuća, ugostiteljstva, Sandra Bezjak, pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Filip Klarić Kuduz, glavni tajnik Sveučilišta u Splitu, prof. emeritus dr. Luka Tomašević, gvardijan fra Stanko Dotur, svojim dolaskom uveličali su svečanost koju je pjesmom uljepšala klapa Srdela.

Uputivši čestitku u ime Županije Splitsko-dalmatinske župan Blaženko Boban zahvalio je svima koji su pomogli i realizirali ovaj važan projekt, a Sveučilištu što se etablira visoko na ljestvici na ljestvici najboljih. –Želim ovdje iz Makarske poručiti dragim mladim ljudima da se samo znanjem i ljubavlju prema kraju i domovini gradi bolja budućnost i bolja Hrvatska. Crnilo u duhovnom smislu je kratkog daha, i zato oboružajte se znanjem, i stvarajmo bolju Hrvatsku, poručio je župan Boban.

- S građanima našega grada i vama koji ste došli uveličati ovaj povijesni dan za Makarsku dijelim radost početka studija. Kao Makaranin i turistički djelatnik u turizmu sam od svoje šesnaeste godine, a prošao sam put od konobara s tacnom, preko agencije, hotela, Turističke zajednice do gradonačelnika. Diplomu sam stekao u Dubrovniku, ali je pečat Sveučilišta u Splitu. I kada mi završi političko djelovanje, vraćam se turizmu. To je nešto najljepše što možete raditi. Grad vam je spreman pomoći, a uskoro će biti uređena i zgrada u Franjevačkom samostanu, i pri tome želim zahvaliti bivšem gvardijanu fra Anti Čovu što je odmah na početku prepoznao značaj projekta – istaknuo je gradonačelnik Jure Brkan, najavivši kako će već druga generacija imati pedeset studenata. Poručio je kako vjeruje da sa zapošljavanjem neće biti problema jer na Makarskom primorju nedostaje sedam tisuća kvalitetnih postelja, a takva ponuda traži i stručan kadar.

Nakon svečanosti kojom je obilježen početak akademske godine na Studiju hotelijerstva i gastronomije iskustva su se razmjenjivala na domjenku, daru Grada Makarske studentima i uzvanicima.

Jedan od mladih Makarana koji se žele školovati na novom Studiju je Josip Martić. Kaže, završio je elektrotehničku školu, radio je par godina, i sada želi proširiti znanje u turizmu i usavršiti se. Oduševljen je mogućnošću da to čini u svom gradu.

Iz Dubrave kod Omiša na studij u Makarsku stigle su Ivona Juginović i Neda Dominković. Sretan trenutak nove stranice života s Ivonom su podijelili roditelji Željka i Milan.

- Našle smo stan, nije preskupo, u centru grada. Jako smo sretne. Imamo svoje snove i nadamo se da ćemo ih ostvariti u Makarskoj – iskrene su makarske studentice.

Među makarskim čelnicima koji su godinama nastojali da njihov grad postane sveučilišni prednjači Marko Ožić Bebek. – Poseban je ovo trenutak za Makarsku. Obzirom da smo grad koji živi od turizma svaki novi stručan čovjek je veliki dobitak. I grad će živnuti, intelektualno i na drugi način. Vjerujem da će studiranje u Makarskoj mlade ljude zadržati ovdje ili šire u Hrvatskoj. I za direktoricu makarske TZ Hloverku Novak Srzić otvaranje studija je lijepa priča nakon dugo vremena. Vjeruje da će sve zajedno podići turističku kvalitetu i prepoznatljivost Makarske, kaže. To mišljenje dijele izvršni direktori Paško Bolanča iz Bluesun Brela te Krunoslav Šošić iz Bluesun Tučepi, spremni svoje znanje podijeliti i prenijeti na mlade snage.

Jedna od zanimljivosti vezana je za direktora Ureda TZ Tučepi dr. Ivu Mravičića. Naime, on je bio makarski osnovnoškolac i srednjoškolac, a sad će na studiju biti profesor i predavati predmet ‘Pravo u hotelijerstvu’.

 

 

Jasna Morović/Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh