OTVOREN KLUB ZA ZAPOŠLJAVANJE I CENTAR ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA I CIVILNOG DRUŠTVA Projekt financiran u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda

OTVOREN KLUB ZA ZAPOŠLJAVANJE I CENTAR ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA I CIVILNOG DRUŠTVA Projekt financiran u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda
Na Trgu Hrpina u gradskom prostoru, u prizemlju zgrade na broju 1 danas je svečano otvoren Klub za zapošljavanje i Centar za razvoj poduzetništva i civilnog društva. Otvorenim ih je proglasio gradonačelnik Jure Brkan zahvalivši i Županiji i timu gradske Razvojne agencije MARA koji su prepoznali da je ovo nešto što je gradu potrebno.

- Dvije stvari, koje su gradu nedostajale, uspjelo se realizirati uspješnom aplikacijom na EU fondove i dobili smo 100 % financiranje za otvaranje i rad Kluba. Zahvaljujem također Županiji koja je sufinancirala Centar za razvoj poduzetništva, ali i druge projekte od iznimne važnosti za grad Makarsku, kao što je jučer otvoren studij Hotelijerstva i gastronomije, kojeg ne bi bilo bez Županije. Klub i Centar koji se danas otrvaraju imaju svijetlu budućnost s nadom da će biti sve manje u Klubu posla. Bit će stjecanja novih znanja i prekvalifikacija. Uvijek dolaze nove tehnologije i na tržištu rada se uvijek traži nešto novo. U tom smjeru će u Klubu biti više posla nego samog zapošljavanja  – istaknuo je gradonačelnik Brkan. Posebno je istaknuo iznimno dobru suradnju Grada i MARA-e sa Županijom i Ministarstvom.   - Ovo je projekt koji Grad podržava. Grad svaki dan ide naprijed. Radi Grad, radi Županija i radi Vlada. Defetizam pada u vodu kada se iz dana u dan pokazuju ovakve stvari – naglasio je gradonačelnik Jure Brkan.

Cilj projekta je intervenirati na tržište rada kroz razvijanje i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja, prekvalifikacije i usavršavanja, osnaživanja i motiviranja pripadnika ciljane skupine za aktivaciju i ulazak u svijet rada.

Značajna potpora Županije

Koliko Županija ulaže truda i novca u razvoj ne samo Makarske, već svih jedinica lokalne samouprave i kroz sufinancirane projekte, podsjetio je Anđelko Katavić, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu. Istaknuo je kako zahvaljujući dobrom radu agencije MARA iz Makarske imaju dosta prijava na razne projekte. Navodeći brojne projekte koje je Županija realizirala naglasio je “Realizirali smo u zadnjih 5 godina preko 500 projekata i kroz njih je zaposleno 1200 ljudi. To su u europskim relacijama projekti vrijednosti 10-ak milijardi eura”.

Tim Makarske razvojne agencije MARA aktivno je posljednjih mjeseci pripremao sve potrebne radnje za otvaranje Kluba za zapošljavanje i Centar za razvoj, kazala je na otvaranju Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica Razvojne agencije MARA.

Razvojna agencija MARA povukla gotovo milijun kuna

- Klub za zapošljavanje otvoren je u sklopu projekta EXCERTITATIONE, financiranog u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda. Projektni partneri su CEDRA (Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj) Split, te Udruga Ruke za bolju Makarsku, a Grad Makarska te Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića projektni suradnici. Za otvaranje Kluba za zapošljavanje povučenoje 907 000 kn. U uređenje prostora i opremu uložili smo oko 100 000 kn. Inače, ovo je prostor Grada Makarske koji je naš vjerni partner u svim projektima i koji nas podupire u svim idejama – kazala je Lidija Vukadin Vranješ, zahvalivši gradonačelniku Juri Brkanu i ekipi Odsjeka za projekte i razvoj. Podsjetila je da je Centar poduzetništva i civilnog društva sufinanciran sredstvima Splitsko- dalmatinske županije. Kako bi Klub kvalitetno funkcionirao zaposlena je i educirana voditeljica Marina Herceg, a Mladen Buvinić je voditelj Centra za poduzetništvo i razvoj civilnoga društva. Klub za zapošljavanje nudit će besplatne usluge intenzivnog grupnog i individualnog rada s nezaposlenim osobama, s naglaskom na mlade radi stjecanja znanja, iskustava, kao i „mekih vještina“ kroz kontinuirano obrazovanje, mentoriranje i podršku kako bi se osnažili za kvalitetan nastup na tržištu rada, socijalno se reintegrirali te samim tim povećali svoju zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada, istaknula je Lidija Vukadin Vranješ.

Najavljeno je kako će Klub nuditi sve potrebne resurse za proces traženja zaposlenja; korištenje računala i interneta, pristup oglasima objavljenim na različitim platformama, korištenje telefona u svrhu kontaktiranja poslodavca, obuku za traženje posla, savjetodavne usluge, edukativni materijal i publikacije, spajanje poslodavaca sa korisnicima i njihovo umrežavanje, pružanje relevantnih informacija o aktivnim mjerama zapošljavanja… Projekt predviđa program prekvalifikacija i usavršavanja u zanimanja: kuhar, konobar; programe usavršavanja za zanimanja: recepcionar, turistički vodič i voditelj turističke poslovnice, poslovno komuniciranje na engleskom i njemačkom jeziku.  U Klubu za zapošljavanje bit će moguće višestruke usluge: motivacijske radionice, intenzivni grupni i individualni treninzi, stjecanje znanja, iskustva i „mekih vještina“ kroz kontinuirano savjetovanje, mentoriranje i podršku, korištenje računala i interneta zbog lakšeg pristupa oglasima objavljenim na različitim platformama, te korištenje telefona u svrhu kontaktiranja poslodavaca, obuka za aktivno traženje posla, izrada životopisa, edukativnog materijala i publikacija, pružanje relevantnih informacija o aktivnim mjerama zapošljavanja, izrada Poslovnog plana za ostvarivanje mjera samozapošljavanja i umrežavanje s poslodavcima. Prema objavljenom Programu predviđeni su treninzi „Aktivno traženje posla prema metodologiji klubova za zapošljavanje“, „Prezentacijske vještine i javni govor“ , edukacija „Kako pokrenuti vlastiti posao i kako napisati Poslovni plan“…

J.Glučina / Ž.Kovačić

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh