Poznati makarski pčelar Mate Bušelić: Prvi put imam med s ličke livade

Premda je u novije vrijeme na području Makarske i okolice registrirano četrdesetak pčelara, ime Mate Bušelića je u samom vrhu. Tradicija je to koja se u njegovoj obitelji prenosila s kojljena na koljeno. Mate Bušelić ima registrirano pčelarsko obiteljsko gospodarstvo službeno od 2007. Od tada je među najnagrađivanijim pčelarima u Hrvatskoj. Još prošle godine na Međunarodnom sajmu Dalmatina u Splitu, njegov sin Miljenko, s medom ovog pčelarskog obiteljskog gospodarstva, osvojio je prvu nagradu za kvalitetu meda. Kako se Mate Bušelić nakon umirovljena s radnog mjesta hotelskog recepcionara našao među pčelama?

Više od obnove tradicije

-Moji su se time tradicionalno bavili oduvijek, samo za potrebe kućanstva. Tradicija se prenosila s koljena na koljeno. Uvijek smo imali pčele u Kozici. Onda sam se odlaskom u mirovinu tome posvetio malo ozbiljnije sa željom obnove tradicije. Pratim sve seminare, educiram se, sudjelujem na natjecanjima… Moramo se educirati, jer kada bi se danas skrbili o pčelama kao što su naši stari prije 50 i više godina, vrlo brzo bi ostali bez pčela, jer uslijed promjena u okolišu, javljaju se razni virusi. Zato sve treba kontinuirano pratiti i učiti, kaže Bušelić. Ljubav prema pčelarstvu prenio je Mate i na sina Miljenka koji već osvaja priznanja. Mate drži 30, a sin u istom gospodarstvu još 20 košnica, ili  kako se stručno kaže, proizvodnih pčelarskih zajednica. Količine meda kojeg proizvode dostatne su za obitelj i prijatelje. Prava je šteta i za naše tržište što proizvodnja nije veća, ali tko zna, možda jednog dana bude!  

Dobitnik brojnih priznanja

Pčele ovog poznatog medara su u Kozici, a ove godine po prvi put ih je kaže Mate Bušelić odveo na ispašu u Liku. I sada Bušelići imaju dvije vrste meda „Lička livada“ i „ Biokovski cvjetni med“, u kojem su najslađi okusi i mirisi bilja Like i Biokova. Nema sumnje da će ovaj zaljubljenik u pčelarstvo kome je to, kako i sam potvrđuje u genima, osvajati još brojna priznanja i za ovogodišnji med. Naime, svoj med obitelj Bušelić je poslala na Međunarodno natjecanje pčelara za kvalitetu meda, koje će se održati u Osijeku tijekom rujna.Tamo je njihov med 2010., kada su ga prvi put slali, dobio najveće priznanje među natjecateljima iz cijele Hrvatske. Jako im je stalo do procjene kvalitete na ovom sajmu jer se radi o iznimno stručnoj i kvalitetnoj analizi i nepristranom ocjenjivanju,naglašava Mate Bušelić.

Piše i foto Janja Glučina 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh