GRAD MAKARSKA OBILjEŽIO DAN NEOVISNOSTI Odana počast najzaslužnijima

GRAD MAKARSKA OBILjEŽIO DAN NEOVISNOSTI Odana počast najzaslužnijima
Promenada Gradske glazbe Makarska na rivi u jutarnjim satima označila je početak proslave Dana neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada. Obilježavanje ovog važnog datuma iz hrvatske povijesti Grad Makarska počeo je odavanjem počasti najzaslužnijima za slobodu, neovisnost i suverenost Lijepe Naše. Izaslanstva; Grada Makarske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, SABA Makarsko primorje, HDZ-e i SDP-e Makarska, položili su vijence i upalili svijeće najprije na Spomenik hrvatskom branitelju gdje je na minutu šutnje kojom je odana počast poginulim za domovinu – pozvao gradonačelnik Jure Brkan.

- Hrvatski sabor je prije 28 godina u skloništu donio odluku o proglašenju neovisnosti i prekidu svih državnopravnih veza s bivšom Jugoslavijom. Tome je prethodio tromjesečni moratorij od samog proglašenja neovisnosti RH, a neposredno tome danu je prethodilo i bombardiranje Banskih dvora gdje su srpski agresori htjeli ubiti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Sve se to nije dogodilo, ali je Hrvatska postala i ostala slobodna i neovisna država. Sada 28 godina poslije Hrvatska je slobodna suverena, moderna europska država, članica EU i NATO. Sve to sada imamo prvenstveno zahvaljujući našim braniteljima koji su svoje živote utkali slobodu Hrvatske – istaknuo je gradonačelnik Jure Brkan. U nazočnosti predstavnika javnog društvenog života Grada molitvu odrješenja za sve koji su svoje živote utkali u slobodu domovine vodio je don Jure Lovrinčević, vikar u Župi sv. Marka uz gvardijana makarskog Franjevačkog samostana fra Stanka Dotura.

Vijenci su položeni potom na Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, gdje je na minutu šutnje kojem je odana počast, pozvao dogradonačelnik Joze Vranješ.  – Proglašenjem neovisne Republike Hrvatske ostvarila se ideja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o stvaranju moderne suvrene države koji je s hrvatskim braniteljima obranio hrvatski narod, hrvatsku domovinu, hrvatsku samostalnost. Iz godine u godinu svjedoci smo da je njegova uloga u hrvatskoj povijesti prepoznata od sviju u našem narodu zbog čega je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman iz godine u godinu sve veći i veći, jači i jači – naglasio je dogradonačelnik Vranješ.

Večeras u 19 sati je sveta misa u konkatedralnoj crkvi sv. Marka.

Prema programu, u dvorani Arte večeras s početkom u 19.30 sati je koncert HKD Napredak.

J.Glučina/Ž.Kovačić

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh