Otvorena izložba o velikom potresu u Gradcu 1962.

Ovih dana u Zavičajnoj zbirci obitelji Milka i Mirjane Andrijašević u Gradcu može se pogledati izložba koja govori o velikom potresu iz 1962., a fotografije su nastale neposredno nakon potresa i za vrijeme obnove kuća

Zavičajna zbirka i muzej obitelji Milka i Mirjane  Andrijašević bogatija je za još jednu hvalevrijednu izložbu. Izložene su brojne fotografije, kao i novinski članci na temu potresa iz daleke 1962. godine. Fotografije i članci prate zbivanja povodom potresa na području Makarskog primorja, osobito u Gradcu. Zabilježeni su kroz objektive starih fotoaparata, mnogih autora, trenutci neposredno nakon potresa i tijekom obnove, pa te slike daju jedno predočenje teškog življenja, počevši od obnove međa-suhozidova u maslinicima, vinogradima, konoba, a posebno obiteljskih kuća. Izložba je otvorena u petak 18.svibnja u večernjim satima u nazočnosti 70-ak posjetitelja, uglavnom mještana  koji su u doba tog razornog potresa bili roditelji ili djeca, ali i manjeg broja školske djece i mladeži, te ljudi iz bliže okolice.

Prigodne uvodne riječi u svezi  izložbe pripale su gračkom pučkom pjesniku i slikaru Jadranu Šantiću Šangarelu, koji je predočio događanja i težak život žitelja Gradca, ali i svih mjesta Makarskog primorja, nekadašnju slogu, zajedništvo, druženje i nesebičnu pomoć svih žitelja koje je potres ugrozio.

Pozdravne riječi pripale su potom domaćinu izložbe Milku Andrijaševiću koji je pozdravio načelnika Općine Gradac Ivana Kosovića i sve posjetitelje  izložbe, te iskoristio prigodu da se  zahvali svima onima koji su kroz fotografije pomogli  izložbu, kao i kolegama na pomoći i suradnji iz Muzeja u gradu Makarskoj. Predstavljanje je upotpunjeno nastupom muške gračke klape ‘Kačić’. Posjetitelji izložbe nastavili su druženje uz pjesmu i ples, te prigodnu zakusku  na terasi obiteljske kuće Andrijašević.

  • Piše i foto Darko Šutić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh