O REKONSTRUKCIJI PLANINARSKOG DOMA ‘POD VOŠCEM’ PRESICA U HPD BIOKOVO MAKARSKA Investitor ‘Vrhovi Biokova’ d.o.o. ulaganjem od 15 milijuna kuna pretvorit će do svibnja 2021. staru građevinu u vrijedan objekt

O REKONSTRUKCIJI PLANINARSKOG DOMA ‘POD VOŠCEM’ PRESICA U HPD BIOKOVO MAKARSKA Investitor ‘Vrhovi Biokova’ d.o.o. ulaganjem od 15 milijuna kuna pretvorit će do svibnja 2021. staru građevinu u vrijedan objekt
- Dobivene su sve potrebne dozvole i 10. rujna počela je rekonstrukcija, odnosno dogradnja i nadogradnja postojećeg planinarskog doma ‘Pod Vošcem’. Ako bude sve po planu ovaj projekt, ne samo od velikog interesa za planinare već i širu društvenu zajednicu, bit će završen do početka svibnja 2021. godine. Investitor ‘Vrhovi Biokova d.o.o.’ u vlasništvu Joska Šarića iz Tučepi, koji je zakupac Doma na petnaest godina, uložit će 15 milijuna kuna. Uređenju Doma je Hrvatskog planinarskog društvo Biokovo težilo već godinama, i sretni smo da su krenuli radovi – istaknuo je Antiša Srzić, predsjednik HPD Biokovo Makarska i predsjednik Izvršnog odbora, na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama udruge koja svoju povijest piše već devet desetljeća.

U nazočnosti vodstva HPD Biokovo Srzić je odbacio bilo kakve nelegalne radnje i istaknuo je da je dobivena građevinska dozvola, a sve je usklađeno i s Prostornim planom Parka prirode Biokovo. Drago Erceg podsjetio je na dugu povijest Doma sagrađenog još 1934. godine, a osim planinara tijekom godina služio je i za druge namjene, a od 1990. do 2019. Dom je bio zatvoren zbog pravne bitke koju je nakon osamnaest godina pred Vrhovnim sudom dobilo HPD Biokovo. Bio je pokušaja nužne obnove Doma, čak su i odrađeni određeni radovi, ali HPD Biokovo nije bilo zadovoljno kvalitetom izvedbe. Zato smo i tražili način kako ovaj važan objekt dovesti u pravu funkciju jer za to kao udruga nismo imali financijskih mogućnosti, podsjetio je Erceg.

Planinarski dom ‘Pod Vošcem’ ima 281 četvorni metar površine, a s okolnim zemljištem bruto površina je 1000 četvornih metara. Rekonstrukcijom objekta, a o čemu je govorila nadzorna inženjerka Tonka Aljinović Gojak, građevina će biti povećana za stotinjak kvadrata, a u sebi će sadržavati sve one sadržaje koje propisuje Hrvatski planinarski savez, čiju će pločicu ‘Pod Vošcem ‘ nositi. Dom će moći na spavanje primiti trideset osoba, a ti su i ostali sadržaji koje zahtjeva suvremeno planinarenje i odmor. Pri radovima je sačuvan stari materijal sa ‘starog’ Doma koji će biti ugrađen u novi objekt tako da će kamene ploče i ubuduće pratiti kontinuitet izgleda Doma na Vošcu koji se nalazi na 1370 m nadmorske visine.

Na konferenciji je najavljeno obilježavanje 90 godina osnivanja HPD Biokovo. Tim povodom 23. listopada u 19 sati u dvorani Arte održat će se svečana skupština, a u Galeriji Gojak bit će otvorena izložba.

 

 

J.Morović/Ž. Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh