SABA MAKARSKOG PRIMORJA OBILJEŽILA 75 GODINA OSLOBOĐENJA MAKARSKE OD FAŠIZMA ‘Čuvajmo uspomenu na 551 poginulog borca, a zahvalni smo hrvatskim braniteljima na domovini’

SABA MAKARSKOG PRIMORJA OBILJEŽILA 75 GODINA OSLOBOĐENJA MAKARSKE OD FAŠIZMA ‘Čuvajmo uspomenu na 551 poginulog borca, a zahvalni smo hrvatskim braniteljima na domovini’
Na Spomeniku revolucije na Glavici, na kojem su uklesana imena 551 borca poginula u Narodnooslobodilačkom ratu, obilježeno je 75-godišnjica oslobođenja Makarske i Primorja od fašizma.

U spomen na 21. listopada 1944. godine predstavnici SABA-e Hrvatske, SABA-e Makarsko primorje, makarskog SDP-a, SABA-e Kaštela, SABA-e Omiša, Veterani Domovinskog rata antifašisti (VEDRA) i Radničke fronte položili su vijenac na spomenik. Prije svečanosti na Glavici položeni su vijenci na Spomen kosturnicu NOB-a na makarskom Gradskom groblju.

Na obilježavanju značajnog jubileja kojem su nazočni bili general HV-a Veseljko Gabričević, načelnik Općine Gradac Matko Burić, Jagoda Martić, dopredsjednica makarskog Gradskog vijeća kao i predstavnici Udruga SABA-e s područja Županije, nakon stihova koje je govorila Fani Jelaš, SABA-i Makarske i Primorja čestitao je Krešimir Sršen, član Predsjedništva SABA-e Hrvatske, te županijske SABA-e. Apelirao je na očuvanje i njegovanje tekovina antifašizma.

Tonči Pivac, predsjednik SABA-e Makarske i Primorja podsjetio je na veliki datum prije 75 godina kada je označen kraj fašističke diktature i strahovlade. – Pobjedu su izvojevali naši borci partizani, kazao je i pozvao na odavanje počasti i svim neznanim borcima herojima te naglasio –Zahvalni smo braniteljima iz Domovinskog rata i našoj 156. brigadi HV koji su 1991. branili i obranili domovinu – poručio je predsjednik Tonči Pivac.

Svečanost je uveličana dodjelom priznanja za zasluge u njegovanju antifašizma u RH, a dobili su ih Željko Babić, Tonči Katić, Ante Lalić, Jakov Lovreta, Stipe Bušelić i Stjepko Kržanić, a koji je zahvalio u ime laureata.

 

 

 

J. Morović/Ž. Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh