OSNOVNA ŠKOLA O. PETRA PERICE PROSLAVILA SVOJIH 20 GODINA ‘Još nam nedostaje sportska dvorana i nekoliko učionica’

OSNOVNA ŠKOLA O. PETRA PERICE PROSLAVILA SVOJIH 20 GODINA ‘Još nam nedostaje sportska dvorana i nekoliko učionica’
Osnovna škola o. Petra Perice već dva desetljeća s ponosom nosi ime pjesnika i hrvatskog mučenika rođenog u Kotišini, a šire prepoznatog kao autora stihova ‘Rajska Djevo Kraljice Hrvata’.

Upravo zato je obilježavanje velikog jubileja, a svečanost je bila veća jer je škola doprinijela svečanosti proslave rođendana Makarske, počela postavljanjem vijenca na spomen ploču o. Petru Perici na zgradi škole. Cvijeće su, u nazočnosti učenika i djelatnika te uzvanika, položili ravnateljica Renata Gudelj, prva ravnateljica Milica Ujević te Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Makarske.

Ravnateljica Gudelj na svečanosti u školi zahvalila je arhitektu Leonu Luliću, projektantu, kako je rekla, lijepog zdanja. Podsjetila je da je u školi 491 učenik i 72 djelatnika. – U našem su kolektivu ljudi puni energije, entuzijastični i kreativni. Uspjesi učenika su najbolja potvrda da se kvalitetno radi. A uz to što je škola odlično opremljena 7 učitelja su savjetnici, 5 mentori, 3 županijska voditelja. Imamo nekoliko pametnih ploča i interaktivni ekran. Sve učionice su opremljene projektorima. Ono što može biti bolje je da dobijemo nekoliko učionica kako bi organizirali jedno smjenski rad, te sportsku dvoranu – naglasila je ravnateljica Gudelj, zahvalivši svima koji na bilo koji način poboljšali rad škole. Posebno je pozdravila Ivana Perića, predsjednika Školskog odbora. Podsjetila je na početke prije 1999., kada je počela gradnja škole, a za sve su zaslužni Ivan Ivanda, Stjepan Eljuga, a koji su uveličali proslavu rođendana, te Ognjen Radić.

U ime gradonačelnika Jure Brkana i Grada Makarske jubilej je čestitao zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić i istaknuo da Grad čini sve da obje osnovne škole mogu organizirati nastavu u jednoj smjeni. Ako to ne uspijemo za novu školsku godinu, 2021. sigurno hoćemo, najavio je Nemčić.

Milica Ujević, umirovljena i prva ravnateljica OŠ o. Petra Perice, prisjetila se svog rada, a među posebnih postignućima istaknula je da su zadovoljili sve zahtjeve za priznanje ‘Eko škola’, a danas je već dijamantna ‘Eko škola’, najviše što se može postići u suživotu škole i okoliša.

Učenici zajedno s nastavnicima svoju ljubav prema školi pokazali su na priredbi ali i kroz radionice i umjetnost. Tako će proslava jubileja, na kojem je pjevala klapa Srdela, ostati u lijepoj uspomeni po prikazivanju dokumentarnog filma o ocu Petru Perici koji su osmislili i snimili učenici predvođeni Marinom Srhoj. Zanimljiva je i izložba na kojoj su učenici pod vodstvom Marije Grčić i Ante Grčića crtali lik o. P. Perice i izrađivali u glini portret naslovnika škole. Prelijep dojam bio je pogled na kutak ‘Selo Kotišina’, a koji su od drvenih maketa načinili učenici iz Kluba mladih tehničara s nastavnikom Harryem Jelečem. Svojim se radovima predstavila i Školska zadruga ,MAKE’ koju vode Gorana Ribičić i Marija Pavlinović. Učeničko stvaralaštvo pod budnim okom nastavnika zaokružila je izložba fotografija ‘Naših 20 godina’, a koja je dala razvoj OŠ o. Petra Perice od 1999. do danas.

 

 

 

Jasna Morović/Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh