GRADONAČELNIK BRKAN NA SVEČANOSTI OTVARANJA NOVOOBNOVLJENOG PROSTORA GRADSKE GLAZBE MAKARSKA ‘Rekli smo idemo ovo napravit za dicu, jer Makarska i glazbari su jedno’

GRADONAČELNIK BRKAN NA SVEČANOSTI OTVARANJA NOVOOBNOVLJENOG PROSTORA GRADSKE GLAZBE MAKARSKA ‘Rekli smo idemo ovo napravit za dicu, jer Makarska i glazbari su jedno’
Gradska glazba Makarska pod ravnanjem maestra Bože Škarice vratila se u svoj dom i nakon četiri mjeseca zasvirala u novoobnovljenom prostoru. Omiljeni glazbari tako su poslali najljepšu zahvalu i čestitku gradu za sutrašnju veliku svečanost obilježavanja Dana grada Makarske.

Značajan i veliki trenutak kojim je završena obnova prostora Gradske glazbe nakon četiri mjeseca svojim dolaskom su uveličali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, saborska zastupnica Dragica Vranješ, zamjenici gradonačelnika Joze Vranješ i Dražen Nemčić, a svima im je dobrodošlicu iskazao Vedran Buble, predsjednik Gradske glazbe Makarska.

Nakon retrospektive fotografija koja govori o povijesti Glazbe osnovane 1826. godine, i koja će uskoro proslaviti dva stoljeća, i najstarija je institucija u Gradu Makarska, Buble je zahvalio svima koji su omogućili i pomogli obnovu prostora nakon pedeset godina.

Gradonačelnik Brkan je naglasio da je Gradska glazba Makarske ustrajno njeguje i odgaja mlade glazbenike i ima puno šire značenje od samih granica grada. – Emocije svakog našeg građanina su vezane uz Glazbu koja je odgojila generacije glazbenika. Zato kada je zatražena pomoć Grada u obnovi prostora koji je uistinu bio ne uvjetan za rad, nismo niti malo dvojili. Rekli smo da idemo s temeljitim radovima jer to moramo napravit za dicu – kazao je gradonačelnik zahvalivši ministrici Obuljen Koržinek na financijskoj potpori od 200 tisuća kuna. Cijela investicija vrijedna je 600 tisuća kuna. Najavio je da će Grad i dalje pomagati Glazbu, a dogodine će osigurati nove uniforme. Gradonačelnik je zahvalio projektantu i nadzornom inženjeru sanacije, adaptacije i unutarnjeg uređenja Goranu Juričiću te izvođaču Migrosu.

U tijek radova u prostoru Glazbe od početka do završetka bio je uključen zamjenik gradonačelnika Vranješ. Podsjetio je kako su poslu pristupili temeljito jer su htjeli da Glazba ima suvremen prostor za vježbanje, ali mjesto gdje se mogu održavati radionice.

Saborska zastupnica Vranješ, i sama je bila dugo godina član ali Općinske glazbe Baške Vode, zauzela se u Ministarstvu kulture da prepozna potrebe Grada Makarske. Zadovoljstvo uspješnim završetkom projekta nije skrivala jer želja je da Glazba raste.

Ministrica kulture kojoj je predsjednik Buble na dar uručio originalnu, rukom pisanu staru partituru, za koju je obećala da će biti dragocjen dio Knjižnice u ministarstvu, iskazala je značaj Gradske glazbe, a koje ne bi bilo bez entuzijazma i zalaganja. – Raduje me što je više mladih nego iskusnih članova, i u tome je budućnost. Zaželjela im je brojne koncerte u Makarskoj, širom Hrvatske, ali i u inozemstvu poručila je ministrica, dodajući kako joj je srce još veće na ovaj dan jer je glazbenica po svom prvom obrazovanju.

Obnovljeni prostor Gradske glazbe Makarska blagoslovio je mons. Pavao Banić, a ovom prigodom prisjetio se da je kao dijete prvu misu slušao uz tamburicu.

Grad Makarska članove Gradske glazbe Makarska i uzvanike razveselio je tortom fotografijom Glazbe. Čast da je otvore imali su najmlađi članovi Sara Bolanča i Vinko Šumelj. Maestro Škarica je prvom čovjeku Grada uručio fotografiju Gradske glazbe Makarska iz 1892. godine.

Među glazbarima koji su ministricu kulture na Trgu Tina Ujevića dočekali pjesmom bio je 73-godišnji Aleksandar Srzić, popularni meštar koji je član od 1956, a više od tri desetljeća bio je voditelj Gradske glazbe Makarska.

Gradskoj glazbi je sada omogućen kvalitetan rad u velikoj dvorani za vježbe te individualni u kabinetima, uređen je sanitarni prostor i izmijenjene instalacije i rekonstruirane elektro instalacije. Suvremeni prostor je klimatiziran. Moći će se pohraniti arhiva udruge, a moderan sustav omogućuje video i audio reprodukciju glazbenih materijala.

 

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh