MINISTRICA NINA OBULJEN KORŽINEK NA OTVARANJU NOVOOBNOVLJENIH PROSTORA GRADSKE KNJIŽNICE MAKARSKA ‘Knjižnica i Dan grada, koji slavite, potvrda je da su u Makarskoj hrvatski jezik i kultura uvijek bili važni’

MINISTRICA NINA OBULJEN KORŽINEK NA OTVARANJU NOVOOBNOVLJENIH PROSTORA GRADSKE KNJIŽNICE MAKARSKA ‘Knjižnica i Dan grada, koji slavite, potvrda je da su u Makarskoj hrvatski jezik i kultura uvijek bili važni’
Uoči 24. listopada, Dana grada, u spomen na taj datum 1865.,kada je službenu uporabu u Makarskoj uveden hrvatski jezik, velika je simbolika svečanosti u Gradskoj knjižnici Makarska koja se nakon nešto više od godinu dana vratila u svoj novoobnovljeni prostor na prvom katu Stare škole.

Značajan kulturni događaj uz gradonačelnika Juru Brkana, dogradonačelnike Jozu Vranješa i Dražena Nemčića, uveličale su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, saborska zastupnica Dragica Vranješ, a Knjižnicu u novom ruhu blagoslovio je mons. Pavao Banić.

Uistinu je Grad Makarska odradio veliki i zahtjevan posao rekonstrukcije i obnove Gradske knjižnice Makarska u koji je uloženo četiri milijuna kuna, od čega je Ministarstvo kulture financiralo je 600 tisuća kuna. Ranijih 130 četvornih metara knjižničnog prostora prošireno je na 400 četvornih metara, i Knjižnica zadovoljava sve suvremene standarde.

Ravnateljica Ana Duvnjak uz srdačnu dobrodošlicu ministrici, uzvanicima i građanima, podsjetila je da je Knjižnica nastala prije 102 godine, 30. listopada 1916. Kako u to staro vrijeme tako i danas uvijek je bila stup društva. Zahvalila je gradonačelniku Juri Brkanu i Gradu Makarskoj što su obnovu Knjižnice koja je bila u vrlo lošem stanju stavili među prioritete i omogućili adaptaciju. Najavila je da će Knjižnica pružati široku lepezu usluga, jer sada ima i Odjel za djecu, Zavičajnu zbirku, Odjel za književnost, Tihu sobu, Multimediju, opremljena je s nekoliko računala…Posebnu zahvalu uputila je zamjeniku gradonačelnika Jozi Vranješu koji je pratio sve faze realizacije projekta, agenciji MARA, Pogonu za komunalne djelatnosti. Ponosna je na portret don Mihovila Pavlinovića koji je Grad Makarska ustupio Knjižnici i krasi zid pokraj prijamnog pulta.- Kao djelatnici dat ćemo sve od sebe da Gradska knjižnica Makarska ostane važan dio kulturnog života grada Makarske – poručila je ravnateljica Duvnjak.

Gradonačelnik Brkan prisjetio je kako im je stara gradska vlast na početku mandata ostavila plan o preseljenju Knjižnice u Merkur 5 i 800 tisuća kuna za taj projekt. –Znali smo da su neriješeni imovinski odnosi na novoj lokaciji, odustali smo i vratili novac Ministarstvu kulture. Odlučili smo obnoviti ovaj prostor i prijavili se na novi natječaj. Ministarstvo nas je podržalo, i zato hvala ministrici. Ovu zgradu planiramo još uređivati i u njoj otvoriti Umjetničku školu, i u tome računamo na potporu ministarstva – naglasio je Jure Brkan.

Zamjenik gradonačelnika Vranješ istaknuo je da je realizacija projekta bila zahtjevna, ali sve je rađeno u dogovoru s konzervatorima, i sad je Grad Makarska ogledni primjer kako treba raditi. –Gradska knjižnica Makarska je jedina od Gradca do Omiša, a ujedno ovo je najveće ulaganje u infrastrukturu jedne ustanove u kulturi u zadnjih trideset godina – kazao je Vranješ te najavio kako će uskoro biti u dvorištu ispred zgrade uređena knjižnica na otvorenom.

Prenoseći pozdrave premijera Andreja Plenkovića ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da i datum kada Makarska obilježava svoj Dan grada potvrda je da su kultura i hrvatski jezik uvijek bili važni i dominantni. Knjižnica danas ima značajnu ulogu ne samo kroz knjige već informacije, socijalni aspekt, edukaciju i obrazovanje. Zahvalila je Gradu Makarskoj na inicijativi i suradnji, jer ministarstvo ne može puno ako nema ideja iz lokalne zajednice, kazala je uz obećanje da će i dalje pomagati u okviru mogućnosti. Istaknula je i značaj projekata poput Mafesta, Jazz-a… – Želim da obnovljeni prostor djelatnicima donese entuzijazam i nove programe – poručila je.

Posebno zanimanje ministrica je pokazala za Zavičajnu zbirku. Knjižničar Marino Srzić je pokazao taj dio blaga, a koji čine i dvije inkunabule.

Za Hloverku Novak Srzić, predsjednicu Odbora za kulturu Grada Makarske, otvaranje obnovljene Knjižnice je veliki događaj. – Prekrasno izgleda, u centru grada dostupna je građanima, a posebno me raduje činjenica o tri tisuće članova, čime Makarska, s obzirom na broj stanovnika, je u samom vrhu u Hrvatskoj.

Na otvaranju prostora Knjižnice bila je sugrađanka Zlata Šabić Gilić, a čija je prabaka Jakobina Ribarović Gilić bila prva makarska knjižničarka.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh