HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO “BIOKOVO” PROSLAVILO VELIKI JUBILEJ Vitalni 90-godišnjak okuplja stotinjak članova i svi generacijama dišu s prirodom

HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO “BIOKOVO” PROSLAVILO VELIKI JUBILEJ Vitalni 90-godišnjak okuplja stotinjak članova i svi generacijama dišu s prirodom
Svečanost Hrvatskog planinarskog društva Biokovo Makarska u prepunoj dvorani Arte kojom je udruga obilježila 90 osnivanja i djelovanja najbolje govori koliko je duga i jaka organizirana povezanost Makarana s prirodom.

Brojni uzvanici uveličali su veliki dan za HPD Biokovo. Uz gradonačelnika Juru Brkana, zamjenika gradonačelnika Dražena Nemčića, bili su predstavnici makarskih gradova prijatelja Vukovara i Kavadaraca, Aida Barišić iz Hrvatskog planinarskog saveza, predstavnik županijskog udruženja planinara te brojni prijatelji HPD Biokovo, a pjesmom je uljepšao Gradski zbor Makarska pod ravnanjem Marina Ercega.

Uputivši čestitku gradonačelnik Brkan je zahvalio slavljenicima na promociji i očuvanju Biokova i zaželio im daljnji razvoj planinarstva. Posebno je akcentirao uređenje novog planinarskog doma pod Vošcem, istaknuvši da pozdravlja tu hrabru i odvažnu viziju.

Da Biokovo diše s morem i ljudima, kako je u najavi istaknula voditeljica Žana Šulenta, potvrdio je Antiša Srzić, predsjednik HPD Biokovo Makarska, istaknuvši 1929. godinu kada je Društvo osnovao Igo Oraš, generacije planinara koje su ostavile trag u Društvu, ali i da se rijetko gdje stanovnici poistovjećuju s planinom kao što je to s Biokovom. Svaka generacija je imala svoju viziju tako i naša. Svima je zajedničko da svi dišemo s prirodom i Biokovom, čuvamo ga, zaključio je Srzić.

O osnivanju u burnoj prošlosti HPD Biokovo, popraćeno slajdovima, govorio je dugogodišnji i istaknuti član Drago Erceg. Ključni momenti su bili izgradnja Doma pod Vošcem 1934. godine, gradnja ceste, vrijeme renesanse i uloga Drage Šefera, izgradnja kuće Slobodan Ravlić, u spomen na stradalog prijatelja planinara, osnivanje Gorske službe spašavanja 1986. godine, humanitarni rad u Domovinskom ratu… Društvo je bilo aktivno na brojnim poljima, organiziralo tečajeve edukacije, škole, a najdraži su im izleti na Bikovo, ali osvajanje svjetskih vrhova. Kao ključne figure istaknuo je Dragu Čežeka, Ivu Puharića Cikina, Boruta Kurtovića i Dragu Šimića. – Mi ćemo proći, planina ostaje, i na njoj naši tragovi – poručio je Erceg.

Zaslužnim članovima Planinarski savez Hrvatske dodijelio je priznanja, a HPD Biokovo plakete i priznanja.

Trag koji će ostaviti proslava 90. rođendana HPD Biokovo je izložba postavljena u Galeriji Gojak, a koju je otvorila Dušanka Turić, uz pomoć djevojčica Gale i Vite. Putovanje kroz vrijeme fotografijama, dokumentima, novinskim zapisima i svime onim što čini život planinara i rad Društva, osmislili su Rikardo Škorlić i Drago Erceg. Ovaj veliki društveni događaj imao je i svoj humanitarni predznak jer će novac prikupljen od knjige autora Ive Puharića Cikina ‘Biokovo, planina i planinari’ biti darovan obitelji Udiljak.

 

 

DODJELA PRIZNANJA HRVATSKOG PLANINARSKOG SAVEZA

 

PLAKETA HPS-a

 

LALIĆ TONĆI

BUŠELIĆ STIPE

ERCEG DRAGO

PUHARIĆ SAMO

 

 

 

ZLATNI ZNAK HPS-a

 

LETICA VEDRANA

GRGASOVIĆ TONĆI

TURIĆ DUŠANKA

PUHARIĆ DAVOR

ŠIMIĆ DRAGO

 

 

 

SREBRENI ZNA KHPS-a

1) ŠKRABIĆ ANTE

 

 

 

BRONČANI ZNAK HPS-a

 

TURSIĆ DINO

ŽARNIĆ BARTUL

SRZIĆ ANTIŠA

BIJELIĆ ANA

GUDELJ JURE

URLIĆ LJUBO

ŽARNIĆ MAJA

ŽARNIĆ MARIJO

ŠARIĆ PERO

ŠIMIĆ RADIJA

PARDUZI RAIF

ŠKORLIĆ RIKARDO

ĐAPIĆ SANDRA

SRZIĆ SINIŠA

ŠTRBAC SLAVKO

MLADINOV SRĐAN

GLAVINA STIPE

HAFIZOVIĆ-ANTONINI SUNČICA

MILOŠ VITO

ĐAPIĆ ZORAN

ŠKRABIĆ DRAGICA

 

 

 

 

 

 

PLAKETE od HPD BIOKOVO

 

ŠABIĆ VILIM

ERCEG DRAGO

ŠIMIĆ DRAGO

BARBIR IVICA

KURTOVIĆ BORUT

PUHARIĆ VOJKO

GRAD MAKARSKA

HGSS – STANICA MAKARSKA

 

 

 

 

PRIZNANJA od HPD BIOKOVO

 

ŠABIĆ VILIM

ŠKRABIĆ HRVOJE

VISKOVIĆ TONĆI

PUHARIĆ DRAGAN

TRIVIĆ ANITA

SRZIĆ SINIŠA

PARDUZI RAIF

EGLIMEYER JELA

BOGDANOVIĆ MARKO

RAVLIĆ VANJA

JURIŠIĆ RAJKO

VITASOVIĆ RENATA

PUHARIĆ DANIJELA

VITANOVIĆ JULIANA

GUDELJ JURE

URLIĆ LJUBO

NEMČIĆ HRVOJE

JAVNA USTANOVA “PARK PRIRODE BIOKOVO”

RADIĆ OGNJEN

ŠARIĆJOŠKO

KALAJDŽIĆ MARINA

 

GLAVAŠ SUZANA

VITANOVIĆ ŽELIMIR

ŽARNIĆ BARTUL

ŽARNIĆ MARIO

KRIVIĆ MIŠO

ODAK DARIO

ŠABIĆ MATKO

PUHARIĆ MARIETA

KOZARIĆ SNJEŽANA

PAUT JADRANKA

VUKADIN-VRANJEŠ LIDIJA

LOVRETA ANTE

RAFANELLI FRANE

SRZIĆ DRAGAN

TZ GRADA MAKARSKE

BILIĆ TONĆI

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh