GRADONAČELNIK JURE BRKAN NA SVEČANOJ SJEDNICI MAKARSKOG GRADSKOG VIJEĆA ‘Najljepši dar na rođendan Grada je građevinska dozvola za vrtić na Zelenki koju smo danas dobili’

GRADONAČELNIK JURE BRKAN NA SVEČANOJ SJEDNICI MAKARSKOG GRADSKOG VIJEĆA ‘Najljepši dar na rođendan Grada je građevinska dozvola za vrtić na Zelenki koju smo danas dobili’
Stojeći treći put na ovoj govornici od preuzimanja mandata ponosan sam jer vidim koliko sugrađani i gosti vole Makarsku, koliko puno prijatelja ima naš grad. Ono što me najviše veseli na proslavi rođendana Makarske je što smo upravo danas dobili građevinsku dozvolu za izgradnju samostojećeg dječjeg vrtića na Zelenki – istaknuo je gradonačelnik Jure Brkan, izrazivši dobrodošlicu nazočnima u hotelu Park na svečanosti proslave Dana grada Makarske.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća izvedbom ‘Lijepe naše’ otvorio je Zbor Glazbene škole Makarska, a mladi pjevači su izvedbom ‘Jalta, Jalta’ označili kraj proslave kroz koju je vodila Snježana Šulenta.

Podsjetivši na značaj datuma 24. listopada 1865. godine, kada je u službenu uporabu Odlukom Obćinskog vića uveden hrvatski jezik, a na inicijativu don Kažimira Ljubića, predsjednik makarskog Gradskog vijeća Marko Ožić Bebek, uz čestitke Gradu za rođendan, pozdravio je nazočne i to izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Vladimira Lončarevića, izaslanicu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića saborsku zastupnicu Dragicu Vranješ, izaslanika predsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića ministra zdravstva Milana Kujundžića, izaslanika potpredsjednika Vlade RH ministra obrane Damira Krstičevića brigadira Dragišu Konsa, saborskog zastupnika Petra Škorića, župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, Luku Brčića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, počasnog građanina grada Makarske generala Rahima Ademija, admirala Antu Urlića, prvog zapovjednika 156. brigade HV, dogradonačelnika Splita Nina Velu, zapovjednika DVD-a Đakovo Zlatka Kajmića, delegacije gradova prijatelja  Vukovara, Đakova, Općine Stari Grad Sarajevo, Općine Travnik, Općine Kavadarci, Vinkovaca. Proslavu su uveličali gradski i županjski vijećnici, predstavnik srpske nacionalne manjine, predstavnici crkve, sudbene vlasti, policije, Hrvatske vojske, udruge proizašle iz Domovinskog rata, političke stranke, civilne udruge, predstavnici Gradske uprave, gradskih ustanova i poduzeća, gospodarstvenici.

U prigodnom govoru gradonačelnik Jure Brkan je istaknuo da se sa svojim zamjenicima Jozom Vranješom i Draženom Nemčićem ima čime pohvaliti. – Prije dvadesetak dana na ovom istom mjestu otvorili smo Studij hotelijerstva i gastronomije, jučer obnovljeni prostor Gradske knjižnice Makarska i Gradske glazbe Makarska. Osnovne škole su prvi put dobile besplatne udžbenike, pri kraju je dokumentacija za dogradnju šesnaest učionica na OŠ Stjepana Ivičevića. U Velikom Brdu je otvoren Dječji vrtić Veseljko, a prvi put u Biokovskom zvoncu je organiziran smjenski rad i produženi boravak. Gradit ćemo vrtić na Zelenki. Dogodine će i Udruga Sunce imati svoju kuću, stipendije su povećane s 800 na 1000 kn, stalno radimo na podizanju zdravstvene zaštite. Dom zdravlja je dosta obnovljen zahvaljujući Vladi RH i Županiji. Nedostaju nam stručni kadrovi u Domu zdravlja, a trudimo se i to riješiti. Mislimo i na naše umirovljenike i svi imaju božićnicu. Mislimo i na socijalnu dimenziju našeg programa. Puno radimo na komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, revitalizaciji Kotišine. Gradski sportski centar Makarska ima sve kvalitetnije terene, a u Prijedlog prostornog plana previđeno je proširenje gradske plaže. Idemo restrikciji stambene gradnje, a povećavanju katnosti hotela. Pred Makarskom je svijetla budućnost – poručio je gradonačelnik.

Kao svoju čestitku Gradu za rođendan učenici OŠ o Petra Perice uručili su gradonačelniku portret u glini o. Petra Perice i dokumentarni film o hrvatskom mučeniku koji su sami snimili. Učenici OŠ Stjepana Ivičevića prvom čovjeku Makarske darovali su sliku grada i košaru s mediteranskim voćem.

Župan Boban naglasio je u svom pozdravnom govoru da mu je drago da Makarska cijeni izvrsnost, a Županija će pomoći, naglasio je vidjevši u Makarskoj još veći turistički potencijal. Ono što ga zabrinjava da nitko s Makarskog primorja nije ove godine upisao studij medicine, a ljudski potencijal je osnova društva. Demografske mjere su prioritet, zaključio je Boban.

Lijepe riječi uputio je ministar Kujundžić, a koji u turizmu ne vidi bljesak već trajnu perspektivu. Uvjeren je da će kadrovi, kako medicinski tako i ostali, doći u Makarsku.

Saborska zastupnica Vranješ istaknula je zadovoljstvo razvojem Makarske, dodajući da je i sama pomogla u realizaciji projekata Gradske knjižnice, Gradske glazbe, Malakološkog muzeja, infrastrukturnih projekata… I dalje imate svaku moguću podršku u meni, obećala je Dragica Vranješ.

Vladimir Lončarević zadivljen je najavom gradnje novog vrtića, a to znači da Makarska ima djece i drži do demografije. S druge stane kvalitetno koristi decentralizirana sredstva. Lijepo je biti u gradu koji je okrenut djeci i mladima, zaključio je.

Uz Zbor Glazbene škole Makarska svečarskom raspoloženju doprinio je svirkom na harmonici Ante Selak, višestruko nagrađivani mladi glazbenik koji je pronio ime Makarske od Kanade do Kine, a nastupile su Jelena Mandić na oboi i Natali Pešić na gitari.

U prigodi Dana grada Makarske Grad je izdao informativni bilten. Pogled na dvadesetak stranica tiskovine daje inventuru svega što je Grad realizirao od prošlog rođendana do danas te projekte koji su u planu.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh