CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE POČINJE 6. STUDENOGA Za starije od 65 i rizične skupine besplatno, ostali plaćaju

CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE POČINJE 6. STUDENOGA Za starije od 65 i rizične skupine besplatno, ostali plaćaju
Na vidiku je sezona gripe. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (Higijenski), informiraju da bi cijepljenje trebalo početi u srijedu, 6. studenoga.

- Ove godine će se po prvi put naši sugrađani moći cijepiti četverovalentnim cjepivom, koje je zaštita od dva tipa gripe A i dva tipa gripe B. Naručili smo za SD županiju oko 30 tisuća dozi cjepiva, što je povećanje od nekih 10 posto u odnosu na prošlu godinu – izjavljuje dr. Diana Nonković, šefica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a donosi SD.

Ove godine će se po prvi put građani moći cijepiti četverovalentnim cjepivom, koje je zaštita od dva tipa gripe A i dva tipa gripe B. Naručeno je za SD županiju oko 30 tisuća doza cjepiva, što je povećanje od nekih 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

Cijepljenje je besplatno, kao i svake godine za one koji imaju više od 65 godina života, za kronične bolesnike, imunokompromitirane osobe, zdravstvene djelatnike, za osobe čiji se član obitelji iz nekog razloga ne smije cijepiti protiv gripe.

Ostali će morati platiti cijepljenje, ali još se uvijek na zna cijena.Oni koji ne spadaju u neku od rizičnih skupina, moći će se cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika, a koja će cijena cjepiva biti kod njih, to se ne zna.

Svaki obiteljski liječnik će dobiti onoliki broj doza cjepiva, koliko ih je potrošio i godinu prije za svoje rizične pacijente. Ako im bude trebalo više cjepiva, za one pacijente koji ne spadaju u skupinu rizičnih, a koji se žele cijepiti, mogu ga kupiti, za komercijalno cijepljenje, preko veledrogerija i naplatiti pacijentima.

 

J.M./IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh