Gradsko vijeće Makarske zasjedalo u hotelu Meteor: Lelas više nije vijećnik

Kako je godinama već u zgradi Grada neuređena gradska vijećnica, vijećnici su i treću sjednicu GV-a Makarske održali u hotelu Meteor. Sjednica je 22. kolovoza počela intoniranjem himne Lijepa naša, a potrajala je punih pet sati. Na početku sjednice predsjednica Jagoda Martić pozdravila je vijećnike GV-a i nazočnog županijskog vijećnika Igora Batošića, te Predraga Aranđelovića, predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine u Makarskoj. Ostat će ova sjednica zapamćena po napuštanju oporbe nakon četvrte točke, s obrazloženjem da to čine zbog neprimjerene verbalne komunikacije.

Osim aktualnog sata koji se produljio, prihvaćeno je Izvješće Mandatnog povjerenstva po kojem je automatizmom vijećniku Jošku Lelasu prestao mandat. Razloge je pojasnila predsjednica Mandatnog povjerenstva Viki Puharić, navodeći kako izbor Joška Lelasa za zamjenskog vijećnika Dražena Nemčića nije bio u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, ni Poslovnikom o radu Gradskog vijeća. Predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić dodala je kako u slučaju zamjene Nemčić-Lelas nikada nisu dobili očitovanje o HDZ-a, pa se primjenjuje stavak zakona po kojem ukoliko nema dogovora među koalicijskim partnerima, vijećnika koji stavlja mandat u mirovanje zamjenjuje sljedeći s liste, a to je u ovom slučaju Jure Pribisalić(HSS).  

 Pet članova Mjesnih odbora

 Prema usvojenoj statutarnoj odluci o izmjenama i dopuni Statuta Grada Makarske u Vijeća mjesnih odbora birat će se pet članova. U dosadašnjem tekstu Statuta bilo je predviđeno biranje do sedam članova.

 Izvješće gradonačelnika za prvih šest mjeseci nije usvojeno

 Izvješće gradonačelnika Grada Makarske za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ( primopredajno razdoblje  gradonačelničke dužnosti) nakon duge rasprave nije prihvaćeno. Vijećnici vladajuće koalicije glasovali su protiv.

Ovim Izvješćem, kako je podsjetio i aktualni gradonačelnik Tonći Bilić, pokrivaju se dva mandata, bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika. Gotovo kompletno izvještajno razdoblje odnosi se na vremensko razdoblje bivšeg gradonačelnika Marka Ožića Bebeka, a tek 25 dana, odnosno od primopredaje gradonačelničke dužnosti 4. lipnja 2013. na gradonačelnika Tonća Bilića.

-U ime kolega i osobno ime izražavam žaljenje i nezadovoljstvo prezentiranim Izvješćem o radu bivšeg gradonačelnika u pogledu forme, a posebno u pogledu sadržaja, na početku je obrazložio Sretan Glavičić, u ime Kluba vijećnika SDP-HNS. „ Dobili smo materijal koji prezentira rad i redovno poslovanje stručnih službi grada, koje se očituje kroz opis poslova gradskih odjela i sistematizacije radnih mjesta, te izvršenih radnih zadataka za izvještajno razdoblje. U svakom slučaju hvala, to je štivo koje ima svoju edukativnu i informativnu težinu. Na žalost, izvješće o radu bivšeg gradonačelnika nema potrebne elemente izvješća koje bi se i po samoj definiciji trebalo odnositi na tekst koji obrađuje i opširnije opisuje rad osobe koja obnaša tako odgovornu funkciju. Izvješće, također, ne posjeduje stručni opis izvršenja postavljenih zadataka, te nas u sređenom obliku ne upoznaje sa stvarnim i zatečenim činjenicama kako financijskog, tako i materijalnog poslovanja. Očekivali smo kroz sadržaj Izvješća prezentaciju realiziranih planova i programa, rokova realizacije izvedbe, nosioce provedbe programa, izvorima financiranja i njihovom realizacijom. Trebali smo biti izviješteni o dosezima i realizaciji po postavljenim ciljevima. Nismo dobili informaciju niti osvrt bivšeg gradonačelnika o nosiocima izvršenja programa u slučaju gradskih službi i službenika, odnosno Izvješće o radu i angažmanu pojedinih službi. Nismo dobili ni analizu o angažmanu pojedinih gradskih poduzeća i ustanova, te službi i zaposlenika sa stanjem realiziranih  postavljenih zadataka i tekućim poslovima, naveo je vijećnik Sretan Glavičić, ocijenivši  kako je sve navedeno minimum sadržaja koje izvješće mora imati, a kojeg vijećnici nisu dobili, te ga ne mogu prihvatiti. „ Naše razočaranje je tim veće što Vi gospodine Bebek, kao bivši gradonačelnik ste bili dužni danas informirati vijećnike i građane o vašem radu i trošenju novca poreznih obveznika za navedeno izvještajno razdoblje. Za takvo Izvješće imali ste na raspolaganju sve gradske resurse i mogućnosti, i kao vijećnik, a posebno što ste još uvijek službenik ovog grada i primate redovito plaću iz gradskog proračuna“- naglasio je na kraju Glavičić, u obrazloženju zašto neće prihvatiti ovo Izvješće.I ostali vijećnici sudjelovali su u poduljoj raspravi o ovom Izviješću.Vladajući su iznosili primjedbe, a iz oporbe su vijećnici podsjetili na realizirane projekte u tom razdoblju.

 Oporba podsjetila vladajuće na izgrađene kapitalne infrastrukturne objekte 

 Vijećnik Stjepan Eljuga u ime oporbe je istaknuo„ Mislio sam da ćemo dići ruke za ovo bez problema. Ja više ne znam čije je ovo Izvješće. Zašto niste pročitali iz ovog opsežnog teksta kako je završeno niz važnih komunalnih i drugih objekata. Izgradnja POS-a, oborinska kanalizacija na području Zelenke, izgradnja i rekonstrukcija ljepotice Kalalarge, koja će obilježiti Makarsku u narednih 100 godina. Zašto niste iz ovoga teksta spomenuli odlične rekonstrukcije prometnica u gradu i Velikom Brdu, Ulicu Marina Držića, Biokovsku, Kipara Meštrovića, dio Breljanske.., mogao bih do sutra nabrajati. Niste spomenuli dio kanalizaciju u Puharićima, javnu rasvjetu…Nemojte se služiti politikanstvom u ovoj vijećnici, jer smo se dogovorili da ćemo raditi za dobrobit grada Makarske. Dobro je tekla sjednica do ovoga trenutka kada ste ponovno htjeli kazniti bivšega gradonačelnika koji je korektno predao vlast. Nastavite vi ovako raditi kao što je bivši gradonačelnik za dobrobit grada Makarske.

Vijećnik Jure Brkan je dodao: Dugo nećemo vidjeti ovako dobro Izvješće. Stanje na računu Grada je preko 4,9 milijuna kn, a oročena sredstva u banci preko 2 milijuna kn.

Vijećnik Zvonimir Galić je pitao kome se zapravo primjedbe upućuju ako ovo Izvješće nije pripremao gradonačelnik Bebek /a sam je potvrdio da nije/ premda se odnosi na razdoblje njegova mandata?

Kada se u raspravu uključio Dražen Prša, koji je na sjednici došao u kratkim sportskim hlačama, personalizirajući svoj negativan stav prema radu bivšeg gradonačelnika  Bebeka, uslijedila su upozorenja predsjednice Jagode Martić i dogradonačelnice Lori Veličković, koja je upozorila da je rasprava otišla u krivom smjeru.

Predugo bi bilo nabrajati tko je sve što rekao, ali na kraju je sjednica završila glasovanjem. Većina je glasala protiv i Izvješće nije prihvaćeno. Nakon što je odrađena ova točka dnevnog reda, i nakon kratke stanke koju su neposredno pred kraj rasprave i najavili, vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera napustili su sjednicu.

-Nećemo sudjelovati u radu sjednice zbog niske razine komunikacije, verbalnog nasilja i govora mržnje, kazao je na odlasku vijećnika oporbe Marko Ožić Bebek.

 

Prihvaćeno izvješće o izvršenju proračuna za 2012.   

 

Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna grada Makarske za 2012. nakon uvodnih obrazloženja predsjednika Odbora za financije Mime Čulava i Dunje Buljan, pročelnice Odjela za financije, te rasprave vijećnika, jednoglasno s devet glasova svih vijećnika koji su ostali, prihvaćeno je. Ovo se također odnosi na razdoblje bivše pozicije, a sadašnje opozicije i izglasava ga bivša opozicija. To su tehničke stvari na koje se treba naviknuti. Odbor je prihvatio Izvješće. Primjedba se odnosi na loše projektiran proračun u startu . U stavkama prihoda planirana su sredstva od prodaje imovine. To je stavka koja se godinama provlači. U rashodima nije masu stavki ostvareno; kao ulaganja u projekte infrastrukture, pa ni rekonstrukcija Kalalarge. To nije ostvareno u lanjskoj godini, a bilo bi puno bolje da jest, nego da smo čekali sezonu, kazao je Mimo Čulav.

Dunja Buljan je uvodno istaknula kako su prihodi u 2012. ostvareni veći nego u 2011. za dva milijuna i 970 tisuća kn, od toga je porez na promet nekretnina veći u odnosu na usporednu godinu za 1.634 000 kuna.

 

Izvješća o radu Vodovoda, Makarskog komunalca, Stambenog gospodarstva i Sportskog centra u 2012. su prihvaćena    

 

Usvojeno je s devet glasova za i izvješće o poslovanju Vodovoda doo Makarska u 2012., koje je kratko obrazložila direktorica Ivanka Parlov, istaknuvši kako je Makarska sigurna za opskrbu vodom. Napomenula je kako je Vodovod poboljšao i naplatu potraživanja od dužnika, među kojima je bio i Grad Makarska sa 140 tisuća kn, ali je dobra dio već u ovoj godini izmiren. 

Nakon niza primjedbi i upita vijećnika vladajuće koalicije, na koja je odgovarao direktor Makarskog komunalca Željko Bagarić, i Izvješće Makarskog komunalca doo za 2012. dobilo je suglasnost vijećnika.

Usvojen je i zaključak o davanju suglasnosti na Izvješće o stanju društva i financijsko izvješće Stambenog gospodarstva Makarska d.o.o., a obrazlagala ga je  direktorica Ines Šarić.

Najnegativnije, barem kako je u duljem izlaganju i obraćanju ravnatelju Lovoru Vodanoviću naveo vijećnik Sretan Glavičić, ocijenjen je rad Javne ustanove Gradski sportski centar Makarska.Unatoč svemu iznesenom Glavičić je rekao „Ne bojte se, prihvatit ćemo Vaše Izvješće o  radu Javne ustanove Gradski sportski centar Makarska, ali niste iskoristili sve mogućnosti  u radu na dobrobit makarskog sporta.“ I izvješće o radu  Javne ustanove Gradski sportski centar Makarska dobilo je suglasnost vijećnika.

 Otkup zemljišta za prometnicu do zgrada POS-a

 Osim navedenih izvješća vijećnici GV-a Makarske usvojili su Odluku o suglasnosti za otkup zemljišta potrebna za prometnicu za zgrade POS-a. Prema ovoj Odluci  gradonačelnik je ovlašten sklopiti ugovor  o kupnji zemljišta  potrebna za gradnju prometnice od  vlasnika u ukupnoj površini  622 m2 po cijeni od 1.450 kn, što ukupno iznosi 901.900 kn, a ovim su ostvareni sada svi uvjeti da se prometnica gradi i bude završena do konca listopada, jer stanari s nestrpljenjem očekuju najavljeno useljenje.

Makarskoj su dovoljna 33 autotaxia

 Usvojena je također i dopuna Odluka o  autotaxi prijevozu u Makarskoj. Amandmani koje je predlagala oporba, a na sjednici pročitala predsjednica Jagoda Martić, nisu prihvaćeni. U usvojenoj odluci je navedeno „ Maksimalan broj dozvola za obavljanje autotaxi prijevoza se ograničava zaključno s 33. rednim brojem.“ Prema određenim standardima  to je dovoljan broj taksi vozila u odnosu na broj stanovnika i gostiju u Makarskoj, istaknuo je gradonačelnik Tonči Bilić.

 Piše Janja Glučina / Foto  Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh