GLORYAN GRABNER, PREDSJEDNIK DAUP ‘ORION’ I VODITELJ ZVJEZDARNICE ‘Proslava dva vrijedna jubileja znak su da valja slijediti svoj san’

GLORYAN GRABNER, PREDSJEDNIK DAUP ‘ORION’ I VODITELJ ZVJEZDARNICE ‘Proslava dva vrijedna jubileja znak su da valja slijediti svoj san’
Na Makarskoj zvjezdarnici, a u sklopu proslave Dana grada Makarske, obilježeno je 20 godina rada Društva za astronomska i ufološka proučavanja “Orion”, osnovanog 31. listopada.1999. godine, te desetljeće Makarske zvjezdarnice.

Brojne goste i članove Udruge koji su doprinijeli rastu i razvoju Društva, a među kojima je bio Goran Artić, predsjednik DUAP Polaris iz Splita, pozdravio je Gloryan Grabner, predsjednik Oriona i voditelj Zvjezdarnice. Podsjetio je da je kao zaljubljenik u tajne svemira sam bio član Polarisa od 1996., i ideja o istoj udruzi podno Biokova se upravo tu rodila.

Na rođendanu Oriona su bila dva počasna člana don Alojzije Bavčević, koji je do Društvo dok nije nabavilo vlastiti teleskop često ustupao 80 mm refraktor i vršili promatranja svemira iz svetišta Vepric, te Richard Dallwitz, prvi donator projekta Makarske zvjezdarnice dok je mnogim sugrađanima ideja o Zvjezdarnici u Makarskoj bila daleka.

Među uzvanicima je bio i Tonči Pivac, predsjednika SABA Makarska i Lenjin Puharić, dopredsjednik, a koji su od prvog dana uz pok. Ljubu Lalića prigrlili ideju da se Zvjezdarnica, a potom i astro park implementiraju i dodatno obogate prostor memorijalnog centra na Glavici. – Jer ako nisu za mir, budućnost, djecu i mlade ginuli naši stari za što li su drugo ginuli – podsjetio je na stav čelnika SABA-e Grabner, koji je poručio okupljenoj djeci i mladima da budu uporni i slijede svoj san i kada im drugi govore da je to nemoguće poput Zvjezdarnice, jedinstvene i u svijetu, koja se pedesetak metara od rive prirodno uklopila u monumentalni spomenik. Među dragim gostima bio je i 93-godišnji Drago Sertić koji najbolje poznaje kroz što prolaze ljudi koji imaju ideju koja oplemenjuje sredinu u kojoj žive.

Prezentacija rada Udruge s izgradnjom kapitalnih objekata Zvjezdarnice i Astro-parka mogla se doživjeti zahvaljujući arhivi Željka Pašalića. Kruna proslave bila je pogled kroz teleskop u kupoli i promatranje dvojne zvijezde Albireo u zviježđu Labuda i prstenastu maglicu u zviježđu Lire te guštanje u slavljeničkoj torti.

 

 

J. Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh