TJEDAN SJEĆANJA NA VUKOVAR I ŠKABRNJU U Makarskoj nakon filma ‘Magistrala ratnog zločina’ u dvorani tišina

TJEDAN SJEĆANJA NA VUKOVAR I ŠKABRNJU U Makarskoj nakon filma ‘Magistrala ratnog zločina’ u dvorani tišina
Od 11. do 18. studenoga u sklopu manifestacije “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju,” a koja čuva sjećanja na velika stradanja tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, u Makarskoj je prikazan film ‘Magistrala ratnog zločina’. U filmu su prikazane prikazane snimke mučenih i likvidiranih hrvatskih zarobljenika u srpskim koncentracijskim logorima te priče preživjelih.

Makaranima su gledanje dokumentarnog filma u dvorani Glazbene škole Makarska omogućili Hrvatska udruga Benedikt i Ogranak Matice hrvatske Makarska. Inače, “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju” se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar  Kitarović i ministra hrvatskih branitelja Tome  Medveda.

Prije projekcije filma u ime makarskog Ogranka Matice hrvatske o značaju manifestacije govorio je predsjednik Ante Škrabić, te Hrvatske udruge Benedikt Rade Zaradić.

Dojmljivo je bilo sjećanje logoraša Ivana Turudića, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, na mučenje koje je proživio u logoru.

Makarska publika nakon gledanja filma ostala je bez riječi i daha, i u tišini je svatko za sebe u mislima odao pijetet svima koji su mučeni i stradali po logorima.

 

 

J.M./Ž.K.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh