IZLOŽBA ‘SUNCE JE U GRADU’ U GALERIJI GOJAK DO 21. STUDENOGA Život makarske Udruge osoba s invaliditetom od prvog do 25. rođendana

IZLOŽBA ‘SUNCE JE U GRADU’ U GALERIJI GOJAK DO 21. STUDENOGA Život makarske Udruge osoba s invaliditetom od prvog do 25. rođendana
Udruga osoba s invaliditetom ‘Sunce’ ima nemjerljiv značaj za svojih 130 članova, Makarsku i širu društvenu zajednicu. Bilo je to vidljivo i na obljetničkoj izložbi ‘Sunce je u gradu’ otvorenoj do 21. studenoga u Gradskoj galeriji Antun Gojak, a u prigodi 25 godine Udruge. Članovima su u osmišljavanju izložbe, a na kojoj je prikazano rađanje i odrastanje Sunca čiji je značaj mjerljiv i kroz brojne projekte, pomogli su Foton, Grad Makarska i Galerija Gojak.

U prigodi otvaranja značaj Sunca u Makarskoj istaknuo je Josip Karamatić, ravnatelj Galerije Gojak, istaknuvši da ostavlja značajan trag i oplemenjuje grad.

- Nismo samo u prostorijama Sunca, idemo u grad, radimo, volimo život i putovanja, družimo se s vršnjacima. Sudjelujemo u životu u svim sferama – naglasio je Robertino Glavičić, predsjednik Sunca, podsjetivši kako je sve krenulo prije 25 godina kada je desetak roditelja entuzijastički krenulo u osnivanje Udruge osoba s invaliditetom. Vrlo uskoro na prvoj adresi u Ulici kralja Petra Krešimira IV. otvoreno je i Odjeljenje škole Juraj Bonači. Suncu su kroz 25 godina na putu rasta pomagali brojni volonteri. Naš prostor u Ulici Marka Marulića je premalen za sve aktivnosti Udruge, i zato su sve naše oči uperene u projekt Kuće Sunca. I u tom pogledu ima lijepih vijesti. Raspisan je Natječaj za glavni projekt i nakon deset godina, zahvaljujući našoj upornosti i angažmanu Grada Makarske, dogodine će početi gradnja našeg doma. Zahvaljujem gradonačelniku Juri Brkanu, dogradonačelniku Draženu Nemčiću i koordinatorici Sonji Duki, istaknuo je Glavičić, podsjetivši na sve drage ljude velikog srca koji su stvarali Sunce među kojima je Ognjen Vela, voditelj Odjeljenja Juraj Bonači.

U ime Grada Makarske izložbu je otvorio Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti, prenijevši pozdrave gradonačelnika Jure Brkana, čestitao je Suncu na značajnom jubileju, uz poruku kako najljepše godine tek dolaze.

Tina Divić u Fotonu je zadužena za projekte postavljanja izložbi, osvrnula se na koncepciju ‘Sunce je u gradu’. Tako u se u prvom dijelu može doživjeti kroz arhivski materijal fotografija nastajanje i što je sve obilježilo Sunce do danas, u drugom dijelu je pogled na integraciju u društvu, dok treći dio donosi uvid u stanje osoba s invaliditetom. U izradi dijela fotografija pomogao je Vice Rudan, predsjednik Fotona.

Otvaranje izložbe u Galeriji Gojak bio je veliki kulturni događaj, ali i fešta za Sune i brojne njihove prijatelje. Uz zvuke gitare prof. Stipana Popovića slavljenici i gosti guštali su domjenku koji je za njih pripremila Srednja strukovna škola Makarska, a u čijim se klupama za pomoćne kuhare i slastičare školuje i šest članova Sunca. I to potvrđuje uključivanje osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu kroz njihovu marljivost i rad, najljepši im je dar za rođendan.

 

 

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh