MAKARSKA PROSLAVILA SV. KLEMENTA, ZAŠTITNIKA GRADA I BISKUPIJE Štovanje mučenika koji je poveznica generacija stoljećima na svim razinama

MAKARSKA PROSLAVILA SV. KLEMENTA, ZAŠTITNIKA GRADA I BISKUPIJE Štovanje mučenika koji je poveznica generacija stoljećima na svim razinama
Makarska je euharistijskim slavljem proslavila Sv. Klementa, zaštitnika grada i Makarske biskupije. Procesiju Kačićevim trgom u kojoj su nošene moći sv. Klementa i svetu misu predvodio je i propovijedao nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

- Već stoljećima Makarani slave svog svetog Klementa, zaštitnika grada i Makarske biskupije jer je sv. Klement jedna poveznica generacija i stoljeća na svim razinama, na ovoj crkvenoj razini, religioznoj, kulturnoj i duhovnoj razini i vjerujem da sveti Klement s posebnom ljubavlju i pažnjom može vratiti nas ovdje u svoju zajednicu u Makarskoj. Iz zahvalnosti prema njemu i prema Bogu danas ćemo se sjetiti njegovog dara svjedočenja i predanja vjere. Sjetit ćemo se njegova dara kojeg nam je postavio a to je svjedočenje i predanje vjere cjelinom svoga života i zamoliti ga da i nas ohrabri da budemo kršćani -istaknuo je nadbiskup splitsko- makarski mons. Marin Barišić.

U propovijedi je nadbiskup Barišić poručio vjernicima: – Budimo oni koji će oživljavati ugroženi duh drugih da bi osjetili kršćanski dah one punine prema kojoj nas Gospodin želi darovati. Sveti Klemente, dijeli nas od tebe višestoljetno vrijeme, ali nas ipak povezuje. Daj da u ovoj svakodnevnoj nesigurnoj stvarnosti prepoznamo vrednote radosne vijesti i da budu što prisutnije u našem svakodnevnom životu i preko nas u našoj sredini! Nadbiskup Barišić je pozdravio na početku sve vjernike, redovnike i redovnice, makarskog gradonačelnika Juru Brkana, dogradonačelnika Dražena Nemčića i sve nazočne i čestitao svima blagdan sv.  Klementa zaštitnika grada i Makarske biskupije.

- Proslava zaštitnika grada Makarske i Makarske biskupije počela je trodnevnicom 18. studenoga, kada je misu zadušnicu za sve žrtve Škabrnje i Vukovara predvodio don Ivan Matković, župnik u Vranjicu. U utorak je misu predvodio don Mate Munitić župnik župa Krstatice i Poljica vrgorskih. Uoči blagdana misu je predvodio don Marinko Vidović, profesor na KBF-u u Splitu koji je u propovijedi istaknuo svetost mučenika koji zrače srca vjernika. podsjetio je mons. Pavao Banić. Zahvalio je svima koji su pridonijeli slavlju sveca, zaštitnika grada i Makarske biskupije.

Janja Glučina / Ivor

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh