ŠTRAJK PROSVJETARA U FINALU S nestrpljenjem se iščekuje početak nastave

ŠTRAJK PROSVJETARA U FINALU S nestrpljenjem se iščekuje početak nastave
I dalje štrajk prosvjetara traje. U pojedinim školama tek poneki rade. Kada će svi u punom sastavu krenuti s nastavom nakon ovog štrajka niti nakon posljednjih pregovora i dogovora sindikata s premijerom još, kako smo provjerili ne znaju ni ravnatelji škola, niti su službeno dobili upute kako točno će nadoknaditi izgubljene dane nastave. Ono što se sigurno zna je da je većina u štrajku i da su učenici izgubili već 14 dana nastave. Danas u ponudi je referendum u kojem će se prosvjetari očitovati o posljednjim ponudama Vlade RH.

Ipak neki razredi rade pa im nadoknađivanje i neće trebati. Primjerice u makarskoj OŠ oca Petra Perice četiri učiteljice razredne nastave ne štrajkaju i u dogovoru s roditeljima učenici tri treća razreda i jedan četvrti razred neprekidno sve ovo vrijeme imaju redovitu nastavu.

-Spremačice, kuharice i domar u ovoj školi također nisu u štrajku. U štrajku nisu ni tri nastavnika predmetne nastave, ali učenici ne dolaze na nastavu! Dakle, oko 78 posto zaposlenih u našoj školi je u štrajku. Kakav će dalje ishod biti i kako će se nastava nadoknađivati još ne znamo – kazala nam je Renata Gudelj, ravnateljica OŠ oca Petra Perice.    

I u Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića gdje je oko 87 posto zaposlenih u štrajku rade dvije učiteljice razredne nastave, a to je prvi razred produženi boravak i 1. razred na Dugišu. Učenici viših razreda, od 5. do 8.razreda imaju nastavu iz njemačkog jezika i na Dugišu iz engleskog. Ostali učenici ne dolaze na nastavu. Tehničko osoblje; računovodstvo, kuharice i spremačice rade. O daljnjem tijeku ovih događanja škola je upoznata samo da je u 12 sati referendum o sporazumu vlade i sindikata, kazala nam je Marica Gržić, ravnateljica OŠ Stjepana Ivičevića.

U Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića, koja je danas u poslijepodnevnom turnusu, također nema nastave. Prema riječima ravnatelja Slavka Gudelja ima četvero nastavnika koji bi radili, ali nemaju kome držati nastavu jer učenici ne dolaze. Kakav će ishod biti i kada će nastava početi još službeno ne zna.

U Srednjoj strukovnoj školi koja je danas u jutarnjem turnusu ravnatelj Momir Sumić potvrđuje kako također nema nastave i da su gotovo svi u štrajku. Dodaje kako nikakve službene informacije nema o eventualnoj promjeni situacije i početku nastve već samo ono što mediji objave. Do kada, svi se pitaju i priželjkuju da učenici čim prije nastave svoje školovanje.

 

J.Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh