MAKARSKA S PONOSOM HRVATSKOM BRANITELJU U ČAST I ZAHVALU Otvorena Ulica Zorana Lendića

MAKARSKA S PONOSOM HRVATSKOM BRANITELJU U ČAST I ZAHVALU Otvorena Ulica Zorana Lendića
Svečano je danas u Makarskoj otvorena Ulica Zorana Lendića, našeg sugrađanina, dragovoljca Domovinskog rata, hrvatskog branitelja pripadnika 4. gardijske brigade (Pauci) koji je ’92. dao svoj život za slobodu Hrvatske. Odlukom  vijećnika Makarske ova ulica je dobila ime hrvatskog branitelja, Zorana Lendića koji je u Makarskoj upravo u blizini ove ulice proveo svoje djetinjstvo i ranu mladost do dragovoljnog odlaska u obranu Domovine.

Zoran Lendić rođen je 28. studenoga 1969. u Makarskoj, a poginuo je 20. svibnja 1992. u mjestu Liscu. Bio je pripadnik 4. gardijske brigade HV-a i poginuo je u Domovinskom ratu braneći slobodu Hrvatske.

Ulicu Zorana Lendića koja se nalazi od Starog velikobrdskog puta, sjeverno od zgrada POS-a, pa sjeveroistočno do spoja s Lulićevom ulicom, na području Mjesnog odbora Bili brig-Gorinka, otkrio je gradonačelnik Jure Brkan u nazočnosti; obitelji Zorana Lendića, njegovih suboraca iz 4. gardijske brigade, veterana 156. brigade HV-a, makarskih gradskih vijećnika na čelu s predsjednikom Markom Ožićem -Bebekom, Ante Šošića zamjenika župana, predstavnika gradskih i državnih institucija, društvenog života grada. Novoimenovanu ulicu koja s ponosom nosi ime hrvatskog branitelja Zorana Lendića blagoslovio je i predvodio molitvu župnik župe Kraljica Mira don Mislav Šaškor.

Zoran Lendić je bio izviđač 4. gardijske brigade i poginuo je na brdu Liscu 1992. s nepune 23 godine. Tih ratnih dana na terenu i akcije u kojoj je poginuo Zoran Lendić, vrlo emotivno ovom prigodom prisjetio se njegov suborac Dean Miljak Rico. Prisjetio se poginulih suboraca iz te akcije i pozdravio nazočne suborce iz 4.gardijske te zahvalio svima, osobito Gradu Makarskoj i Županiji što se na ovaj način zahvalila hrvatskom branitelju Zoranu Lendiću. Njegova hrabrost, ljubav prema domovini za koju je dao svoj mladi život ostaje nam zalog za budućnost.

U Rašćanima, na grob Zorana Lendića položit će se cvijeće i upaliti svijeće, a misa zadušnica služit će se u crkvi sv. Mihovila.

U Gradskoj sportskoj dvorani u Makarskoj održat će se danas i memorijalna utakmica između 4. gardijske brigade HV-a i veterana 156. brigade HV-a.

Janja Glučina /IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh