FORUM ŽENA SDP-a MAKARSKE I UDRUGA DOMINE Percepcija nasilja nad ženama u Dalmaciji

FORUM ŽENA SDP-a MAKARSKE I UDRUGA DOMINE Percepcija nasilja nad ženama u Dalmaciji
U sklopu obilježavanja 16 dana aktivizma, globalne kampanje kojom se želi ukazati na potrebu borbe protiv nasilja nad ženama, potrebu borbe za ljudska prava, dostojanstvo svakog čovjeka, za mir, toleranciju i nediskriminaciju, Forum žena GO SDP Makarska i ove je subote organizirao tribinu. U suradnji s udrugom DOMINE upriličili su tribinu „Nasilje nad ženama u Dalmaciji“. Na tribini, održanoj u vatrogasnom domu prezentirana su istraživanja koja su provele Tea Bubić i Petra Sinovčić, a rađeno je u razdoblju od 2016.-2018.

Istraživanje je organizirala Udruga Domine u protekle dvije godine u sklopu projekta Savjetovališta za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja „Maja Čulić“. Istaknule su kako je ovo istraživanje o percepciji nasilja nad ženama i partnerskog nasilja na području Dalmacije. Analizirali su podatke policijskih uprava na području 4 dalmatinske županije i pokušale ispitati percepciju nasilja među stanovništvom ovog područja. Uočili su kako je istaknuto da je ekonomsko nasilje poprilično nevidljivo. Cilj istraživanje je bio ispitivanje percepcije, analiza evidentiranih slučajeva nasilja kako bi u konačnici dali prijedlog na koji način bi se moglo poboljšati praćenje evidencije i poboljšati edukacije o podizanju svijesti javnosti o slučajevima nasilja koji nisu vidljivi.

- Bez relevantnih podataka ne možemo ni raditi na rješavanju problema. Dalmacija je izrazito patrijarhalno područje. Ima dosta nasilja na ovom području. Mi djelujemo 17 godina, a više od 10 godina radimo sa žrtvama nasilja. Splitsko- dalmatinska županija je najgora što se tiče primjene Istambulske konvencije. Vrlo malo se ulaže na poboljšanju standarda, nema skloništa za žrtve ni adekvatne potpore. Na osvještavanju problema trebaju zajedno raditi udruge s državom, jedinicama lokalne samouprave i Županijom. Sustav financiranja bi trebao biti jednak iz državnog, županijskog i lokalnog proračuna – upozorila je Mirjana Kučer.

Što se tiče skloništa za žrtve nasilja u našoj županiji postoji samo jedno pri Caritasu i vrlo ograničenim kapacitetima. To potvrđuje podatak da je ove godine od 39 zahtjeva ostvareno tek 9, dodala je Jagoda Martić, predsjednica Foruma žena SDP-a Makarske.

 

J.Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh