JU PP “BIOKOVO” OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN PLANINA Educiranje mladih o vrijednostima i vrstama malo poznatih stanovnika planine

JU PP “BIOKOVO” OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN PLANINA Educiranje mladih o vrijednostima i vrstama malo poznatih stanovnika planine
Međunarodni dan planina 11. prosinca u Javnoj ustanovi Park prirode Biokovo, obilježen je predavanjem i Danom otvorenih vrata u Prezentacijskom centru Adrion. Međunarodni dan planina obilježava se od 2003. godine.

- Obilježavanjem Međunarodnog dana planina, Javna ustanova Park prirode Biokovo želi istaknuti važnost i osobitost Biokova, te educirati javnost, osobito mlade, o vrijednostima i posebnostima ove planine. Upravo zato ove godine JU PP Biokovo obilježava Međunarodni dan planine pod motom Planina za mlade – istaknuo je Slavo Jakša, ravnatelj JU PP Biokovo na početku predavanja na temu „Dinarski voluhar-nepoznati stanovnik Biokova“ koje je održao Ivan Budinski, dipl.ing. šumarstva iz udruge BIOM. Istaknuo je kako je dinarski voluhar endem i relikt dinarskog krškog ekosustava.

- Obitava na Dinari, ali i na Biokovu. Dosta je nepoznat jer živi uglavnom na vrlo nepristupačnom terenu, ali gdje se u škrapama uvijek zadržava dovoljno vlage i uspije pokoja biljčica kojom se hrani. Dinarski voluhar je posebnost hrvatske prirodne baštine i Parka prirode Biokovo. Ovaj mali sisavac iz reda glodavaca u Hrvatskoj je strogo zaštićena vrsta. Slabo je poznata vrsta kao i svi mali glodavci. Ljudi primjećuju velike životinje i obično zaštita prirode ide u tom smjeru, a često se ne primjećuju mali stanovnici planine koji su jednako važni. Voluhar je baš važan jer je ta vrsta u davnoj prošlosti bila brojnija i raširenija. Bilo je nekoliko vrsta, a sada je samo ta jedna vrsta koja je ostala fragmentirano raspoređena uglavnom na dinarskom kršu.   Na Biokovu ga ima gdje su kameni blokovi, krš i škrape izraženi, u najljućem dijelovima krša! U takvom kompleksu skrovišta uvijek ima i malo vegetacije, jer nikad nije takva suša da isuši sve škrape pa uvijek nešto zeleno ima za njegovu prehranu. I to je dodatna njegova prilagodba. Inače, provodi se istraživanje i nakon dugog niza godina istraživanja znat ćemo više o populaciji .To istražuje upravo udruga BIOM iz Sinja u kojoj sam i ja, a čiji je glavni ured u Zagrebu – kazao je Ivan Budinski.

J.Glučina/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh